Alle podcasts

Beluister hier alle Huisarts Podcasts

Huisarts Podcast – Het leven als huisarts

Het leven als huisarts is altijd in beweging door maatschappelijke ontwikkelingen en omdat je als huisarts ook niet stilstaat hoe je naar het vak kijkt. In gesprek met Paul van Buuren, een goede collega huisarts uit Borne, een jaar voor zijn pensioen. Terugkijkend naar wat er vroeger mooier was en waarom het ook toch fijn is in het hier en nu te leven als huisarts.

Huisarts Podcast – Geneeskunst #4 Alfred Sachs – Persisterende doodswens, de kunst van het luisteren

In deze podcast is Alfred Sachs in gesprek met Femke Veldman over voltooid leven. Over afweer- en claimrechten, over autonomie, zelfbeschikkingsrecht en de Perspectiefstudie waarin het onderwerp persisterende doodswens, niet ernstig ziek is onderzocht. Die studie geeft opheldering in cijfers. Extrapolerend vanuit de studie wordt er geschat hoeveel mensen last hebben van een persisterende doodswens en ook waarom. Dat kan weer een ingang geven om de kunst van het luisteren in te zetten in de spreekkamer.

Alfred Sachs is huisarts geweest in Groningen tot 2018, verbonden aan het [...]

Huisarts Podcast – Met meer energie naar huis – Oplossingsgericht werken voor de doktersassistent

In navolging van de veelbeluisterde podcast ‘een lichter spreekuur; oplossingsgericht werken in de ha praktijk’ en ‘oplossingsgericht leidinggeven’ is onze derde podcast over oplossingsgericht werken, speciaal gemaakt voor het goud van de praktijk: onze doktersassistenten! De podcast is bedoeld voor doktersassistenten (maar ook als huisarts leuk om te luisteren) en is een goede voorbereiding op de training van Mura. Samen met Pieter Jansen (huisarts, trainer en ambassadeur van het oplossingsgericht werken) gaan we in op de vraag hoe je als doktersassistente met meer energie naar huis [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #3 Toine Lagro Janssen – Professionals van deze tijd

Enigszins vertwijfeld bleef ik, Femke Veldman, huisarts, achter na de podcast met dr.Pieter Barnhoorn (https://www.huisartspodcast.nl/huisarts-podcast-geneeskunst-1-pieter-barnhoorn-on-becoming-a-gp/). Naast een mooie beschrijving van het huisartsvak werden er ook een aantal minuten gesproken over het verschil tussen man en vrouw. "Emancipatie een tandje erbij". Een van de conclusies die ik eruit zou moeten trekken was, dat ik mijzelf de plek thuis gun. Alsof ik er een keuze in had. Als ik naar mijzelf kijk, dan kan dat niet. Na de podcast voelde het niet goed om alle ballen in de lucht [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #2 Alfred Sachs – Onmogelijke beroepen

In deze podcast blikt Alfred Sachs terug op zijn tijd als huisarts en onderzoeker. Over onmogelijke beroepen die nooit af zijn en hoe hij daar mee om is gegaan. (een interview door Femke Veldman)

De volgende podcast in deze reeks zal volgen op 14 maar met Toine Lagro Janssen (huisars en onderzoeker, onder andere in de loopbaan van vrouwelijke studenten/artsen en hun leiderschap). Die podcast is een vervolg op de podcast met Pieter Barnhoorn waarin werd gesproken over de vrouwelijke huisarts en Simone de Beauvoir. 

Mocht je hier vragen of opmerkingen over hebben, dan [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #1 Pieter Barnhoorn – Over een huisarts worden en blijven

In deze podcast vertelt Pieter Barnhoorn over zijn visie op het vak, hoe we huisarts worden maar ook hoe we de huisartsen in het vak kunnen houden. In de podcast gaat het over de promotie van Pieter, maar ook over de commotie rond een artikel in de Mare. Hierbij de link naar dat artikel:

Huisarts Podcast – Wondzorg Twente

Een verbandje plakken lijkt zo'n typische simpele solistische vaardigheid van de dokter. Maar het blijkt toch gecompliceerder als je het goed wil doen en functioneert dit alleen goed wanneer ingebed in een samenwerking met apothekers, wondverpleegkundigen en ziekenhuizen. In Twente is met het wondzorgproject een poging gedaan dit in elkaar te vlechten. Luister mee hoe ze dat hebben gedaan en of het wat voor jou is.

Suïcidepreventie – #5, Rouw na suicide

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Dit is het laatste deel 5. In deze podcast zullen we rouw na suïcide bespreken. In het eerste stuk vertelt Jos de Keyser over rouw en complexe rouw. Hij is psycholoog en expert op het gebied van rouw. In het tweede stuk van deze podcast zit ik aan tafel met een Marja Fuchs als nabestaande en Mindert Landheer. Hij is huisarts en tot voor kort ook forensisch arts. We zullen ingaan op de nazorg, wat helpt de nabestaande?

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van [...]

Suïcidepreventie – #4, Bespreking met psychiater en huisartsen

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. In deze podcast zullen we suïcide in de ruimere zin bespreken. Wat gebeurt er bij de patiënt en hoe kunnen we daar als zorgverleners of naasten mee omgaan. Huisartsen Martin Beeres en Ellen Kerseboom en psychiater Agnes de Groot kunnen met hun ervaring dit lastige ongrijpbare onderwerp goed uitleggen. Ze praten onder andere over over de suïcidale fuik, wanhoop en bezinningsperiodes. 

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. In de eerste en [...]

Suïcidepreventie – #3, Cijfers, risicogroepen en risicofactoren

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. In deze podcast geeft Martine Peppelenbos meer achtergrondinformatie over suïcide. De cijfers, de risicogroepen en de risicofactoren. Hoe groot is het probleem eigenlijk? Martine is kwartiermaker bij 113 - suïcidepreventie.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. In de eerste en de tweede podcast, zullen 2 mensen vertellen over hun niet geslaagde suïcidepoging. In dit deel 3, deel 4 en deel 5 zullen we in gaan op deze verhalen en op [...]

Suïcidepreventie – #2, Casus 2, het verhaal van Klaas Jan

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Deze tweede podcast gaat over Klaas Jan Barneveld. Hij is 39 jaar, komt uit Genemuiden en heeft 4 en 2.5 jaar geleden een suïcidepoging gedaan. Klaas Jan is werkzaam bij een bank en is daarnaast ook radio-, media- en geluidsfreak. Hij heeft ook zijn eigen podcast kanaal https://www.podcastmeesters.nl. Nu zit hij aan de andere kant van de tafel en vertelt hij zijn verhaal.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van [...]

Suïcidepreventie – #1, Casus 1, het verhaal van Riekie

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Deze eerste podcast gaat over Riekie Vos. Zij is een 55 jarige vrouw en deed eind dec 2021 een suïcidepoging. Haar verhaal maakt het ontstaan van suïcidaliteit inzichtelijker.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. We raden de luisteraar aan om bij dit deel te beginnen en dan per deel af te luisteren, omdat we ook terugkomen op eerdere podcasts. In deze en de tweede podcast, zullen twee mensen vertellen over hun niet geslaagde [...]

Prisma podcast – Juli 2022 – In gesprek met een hepatoloog

Dit is de eerste podcast die in samenwerking met Prisma tot stand is gekomen! Prisma heeft als missie "move knowledge, not patients". Daar proberen we met deze informatieve podcast aan mee te werken. Zie voor meer informatie over Prisma: https://www.siilo.com/nl/prisma.

In deze podcast bespreekt huisarts Femke Veldman de problemen rondom de lever met hepatoloog Matthijs Kramer. Wat is ook alweer het verschil tussen een leverenzymstoornis en een leverfunctiestoornis en wat moet je er vervolgens mee? Hoe zit het met medicatie? wat mag je wel en niet geven bij welke [...]

Orthopedie special deel 1: de schouder

Voel jij je ook weleens een beetje machteloos als een patiënt met schouderklachten en veel pijn op het spreekuur komt? Als je met de geijkte abductie, endorotatie, pijnstillers en fysio niet verder komt? Dan ben je zeker niet de enige! In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman in 1 uur álle ins & outs van dit ingewikkelde gewricht met schouder-orthopeed Bauke Kooistra. De NHG-standaard schouderklachten blijft natuurlijk een erg praktische richtlijn waar je als huisarts prima - evidence based- mee uit de voeten kan. Mocht je echter tijd & zin hebben om er eens goed in te [...]

Oplossingsgericht leidinggeven



Een optimistisch en informatief interview door huisarts Tessa Dijksman met icoon en grondlegster van het oplossingsgericht werken: Fredrike Bannink. In een kleine 50 min leer je alles over het creëren van een positieve werksfeer, de leider als gastheer en het allerbelangrijkste voor je werknemers… waardering en autonomie!

Heb je een vraag of wil je reageren op deze podcast? Dan kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com, laat een berichtje achter op de website www.huisartspodcast.nl of app ons van huisartspodcast op [...]

Aambeien deel 2, nav vragen van luisteraars

Followup gesprek met Roelof de Jong vragen die nav de podcast aambeien door luisteraars waren aangedragen, zeg maar aambeien 'the sequel' Gaat u op uw eigen derriere rustig zitten luisteren over anale ongemakken.



Ziekte van Ménière #2, de uitleg door Tjasse bruintjes, KNO arts en hoogleraar

Dit is deel twee van een tweeluik over de ziekte van Ménière. Nadat in deel één Sylvia Schouten als patiënt over haar Ménière vertelt, volgt nu in deel twee de uitleg over dit raadselachtige ziektebeeld. De pathofysiologie is nog steeds niet helemaal opgehelderd, maar wat je er mee kan als huisarts wordt helemaal uitgelegd door Tjasse Bruintjes, KNO-arts en hoogleraar. Leer en luister mee!



Ziekte van Ménière #1, het innemende verhaal van Sylvia Schouten

De ziekte van Ménière; raadselachtig en met name heel vervelend. In dit eerste deel van het tweeluik over ménière zal ervaringsdeskundige Sylvia Schouten vertellen hoe die vervelende ziekte haar leven behoorlijk heeft ontregeld en hoe ze uiteindelijk met de ziekte om heeft leren gaan. In deel twee praat ik inhoudelijk verder met kno-arts en hoogleraar Tjasse Bruintjes. Maar nu eerst, de patiënt!



Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert

Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering uit het boek ‘Kleine kwalen in de huisartspraktijk’: het syndroom van Gilbert!

Luister mee met praktijkhoudend huisarts en auteur van dit hoofdstuk Jooske Rebel. In slechts 8 minuten praat zij je bij over deze goedaardige leveraandoening. Over de toevalsbevinding in het lab, wanneer je wél bloed moet prikken, wanneer je moet verwijzen en hoe je dit vervolgens [...]

Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor

Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over ouderen: de essentiële tremor!

Luister mee met de heldere uitleg van Wendy van de Zande, auteur en SOG i.o. na jaren bij de neurologie te hebben gewerkt. In slechts 20 minuten praat zij ons bij over de herkenning van de essentiële tremor, de verschillen met andere tremoren, de top-neusproef en uiteraard komen de (niet) medicamenteuze behandelopties aan bod.

Veel [...]

Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen

Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over zwangeren: de schildklieraandoeningen!

Luister mee met Merel van Wankum - van Poelje, huisarts en auteur van dit hoofdstuk over schildklieraandoeningen in de zwangerschap. In slechts 18 minuten word je bijgepraat over de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, het beleid bij hypo- en hyperthyreoïdie, anti-TPO en TSH-R-antistoffen én de risico’s voor de [...]

Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen

Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante Kleine Kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over kinderen: koorts en koortsstuipen!

Luister mee met Eefje de Bont, huisarts, postdoc onderzoeker en winnaar van meerdere onderzoeksprijzen over koorts bij kinderen. In slechts 20 minuten word je bijgepraat over het werkingsmechanisme van koorts, de kenmerken van een (a)typische koortsstuip en hoe je de ouders hier duidelijke uitleg over geeft. En moet je nu wel of geen [...]

Een lichter spreekuur: oplossingsgericht werken in de HA praktijk

Na de nascholing ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ was ik zo enthousiast over het effect op mijn spreekuur en de leuke gesprekken die het opleverde, dat ik deze inzichten graag met mijn mede huisartsen wilde delen! Trouwens ook leuk voor POH’s en fysiotherapeuten.

In dit interview bespreek ik de ins & outs van het oplossingsgericht werken met huisarts, ambassadeur en trainer in het oplossingsgericht werken: Pieter Jansen.

Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model maar heeft een positieve richting. Kort door [...]

Astma medicatie – moeilijker dan je denkt

Astma medicatie – moeilijker dan je denkt Er is veel onderbehandeling bij astma en dat kan beter! Huisarts Tessa Dijksman interviewt apotheker, onderzoekster en ervaringsdeskundige Anne Leendertse over de ins & outs van de astma behandeling. De nieuwe NHG standaard, inhalatie-technieken, milieubewust voorschrijven, controles; alles komt langs. Het lijkt soms ingewikkeld, maar na deze podcast kun je weer opgelucht ademhalen! Zowel leuk voor huisartsen als praktijkondersteuners.

Wil je reageren of heb je een vraag? Dat kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com of app ons op de [...]

Van een etude naar een prachtige ballade, met huisarts Henk Thiadens

Femke Veldman dacht en hoopte met deze podcast een onconventionele huisarts te ontmoeten. In plaats daarvan ontmoette ze een huisarts die de richtlijnen en standaarden heel serieus nam en waardeerde als een etude (oefenstuk). Vervolgens maakte hij door goed te oefenen van het huisartsenvak een prachtige ballade, met een overigens vrij onconventionele uitvoering!

Luister mee naar hoe je ook dokter kan zijn.



Q&A: De Overgang

In deze podcast worden twee vragen van een aios beantwoord door Dorenda van Dijken (gynaecoloog en voorzitter van de menopause society). Ten eerste welke anticonceptie wordt aangeraden tijdens de perimenopauze. Ten tweede, waarom wordt hormonale substitutie in de vorm van een spray of gel niet vaker gebruikt, terwijl die juist geen first pass effect van de lever hebben. (Een interview door Femke Veldman)



We zijn ook benieuwd naar jou vragen!

Aambeien

"Komt een slechthorende groenteboer bij zijn huisarts, wat denk je wat ie had? Aardbeien!" In dit interview met Roelof de Jong krijg je alles te horen over aambeien, wat het is, wat je eraan kunt doen als en waarom het ook alweer geen getromboseerde randvene is. Een interview door Marco Krukerink.

Chronische Bekkenpijn

In deze podcast legt Bert Messelink als uroloog uit wat te doen met de lastige klacht chronische bekkenpijn. Een interview door Femke Veldman.

De richtlijn waar naar wordt verwezen is te vinden op https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/chronische_bekkenpijn/organisatie_van_zorg_bij_chronische_bekkenpijn.html

Spoedig zal ook de richtlijn chronische bekkenpijn uit komen. Dan zal er een link op deze plek verschijnen.

Vroege herkenning hartfalen

Uit promotieonderzoek van huisarts Mark Valk, blijkt dat huisartsen in een aantal patiëntencategorieën, bijkomend hartfalen lang niet altijd herkennen. En dat is zonde, want hoe eerder de patiënt in beeld is, hoe meer er voor hem/haar te winnen valt. In de nieuwe NHG-standaard hartfalen wordt het belang van vroege herkenning en diagnostiek van hartfalen dan ook onderstreept. Ook bij de Hartstichting staat dit thema hoog op de agenda. In deze podcast, opgenomen in samenwerking met de Hartstichting gaat Tessa Dijksman (huisarts) in gesprek met experts Mark Valk (huisarts) en Petra van Pol [...]

De overgang, deel 2. Psychologische effecten

Dit is deel twee over de overgang. Dorenda van Dijken, gynaecoloog en voorzitter van de menopause society, neemt ons meer door de psychologische effecten van de hormonale schommelingen van de overgang. Wat heeft dit voor gevolgen op het schakelen, multifunctioneren en maatschappelijk functioneren. Vervolgens geeft ze handvatten hoe hier mee om te gaan en wat je als huisarts kan uitleggen. 

Wederom, goed om te onthouden voor de luisterende dames, 20% rolt door de overgang zonder (of met minimale) klachten... 

De overgang, het verhaal van Ariane Moussault

Ariane Moussault is de overbuurvrouw van Femke Veldman en tevens de ideále casus als aanvulling op de podcasts over de overgang. Luister hoe de multitaskende nuchtere projectmanager ineens een fiets niet meer in kon pakken zonder tranen. En hoe de gordijnen weer open gingen. 

De overgang, deel 1. De fysiologie en behandeling

Gynaecoloog Dorenda van Dijken vertelt in deze podcast alles over de overgang. We starten met de fysiologische veranderingen en de somatische gevolgen daarvan. Wat kan je er vervolgens aan doen als de klachten te hinderlijk zijn. Daarbij speelt leefstijl de belangrijkste rol. Ook bespreken we de hormonale therapie, hoe werkt het, wat zijn de bijwerkingen en wat zijn de contra-indicaties. Dit is een interview door Femke Veldman.

Nog even voor de duidelijkheid de namen van de progesterontypes die rond 35 minuten worden besproken: "Dydrogesteron, een veiliger progesteron voor [...]

BPPD en de Epley-manoeuvre

In deze podcast wordt door Tjasse Bruintjes het vervelende probleem Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid uitgelegd. Hoe komt het toch? wat zijn precies de klachten en hoe kom je er weer vanaf? Tjasse is KNO arts in het Gelre ziekenhuis en verbonden aan het Apeldoorns duizeligheidscentrum. Dit is een interview door Femke Veldman.

Huilbaby’s

Alle baby's huilen, maar soms is dit dusdanig vaak en veel dat ouders er helemaal wanhopig van worden. Ouders kunnen dan ook geregeld met vragen op je spreekuur verschijnen. Kan er een onderliggende oorzaak zijn? En vooral: kun je er wat aan doen? In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman deze vragen met kinderarts Carole Lasham. Er wordt besproken wat normaal huilgedrag is, wanneer je moet denken aan een onderliggende oorzaak en hoe je ouders de 'uit' knop kunt leren, oftewel de 5 S-en. Ken je deze nog niet? Dan moet je zeker luisteren!

Farmacotherapie: The Basics

Voor veel huisartsen is de echte farmacotherapie toch een beetje weggezakt of zelfs überhaupt nauwelijks voorbij gekomen in de opleiding. Toch is het nuttig om er iets van af te weten, ook al zijn het alleen maar 'the basics'. In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman in 20 minuutjes de kinetiek (oftewel: de absorptie, verdeling, metabolisme en uitscheiding) met clinical pharmacist Anne Leendertse. Inclusief medicatie voorbeelden, de regel van 5 en advies over benzodiazepinen. Deze podcast lag al een tijdje op de plank, is pre-corona opgenomen en qua geluidsopname en [...]

Dementie deel 2; Diagnose en behandeling

Dit is deel twee van een tweedelige podcast over dementie. In beide podcasts spreek ik met Willemijn de Graaf (kaderhuisarts ouderen) en Jurgen Claassen (klinisch geriater). In deel één kwam de anamnese en het aanvullend onderzoek aan bod.

In dit deel twee zal de diagnose en de behandeling besproken worden.

Veel luisterplezier!

Dementie deel 1; Anamnese en aanvullend onderzoek

Dit is deel één van een tweedelige podcast over dementie. In beide podcasts spreek ik met Willemijn de Graaf (kaderhuisarts ouderen) en Jurgen Claassen (klinisch geriater). In deel één komen de anamnese en het aanvullend onderzoek aan bod. In deel twee zal de diagnose en de behandeling besproken worden.

De website waar naar verwezen wordt is www.dementie.nl en in het bijgevoegde document vindt je het document met de cognitie anamnese.

Dementie deel 2 is ook al toegevoegd aan de website/podcast apps, dus die kan er direct achteraan beluisterd worden. 

Veel [...]

Eindejaarspodcast; een terugblik!

Met zijn vieren blikken we terug naar de meest opvallende podcasts van de afgelopen jaren. De podcast geeft ook een interessant kijkje achter de schermen voordat de podcast in jullie oren verschijnt.

Het whatsappnummer wat gelanceerd wordt voor al uw voice-memo's is: 0627504932. (Pas actief vanaf 1 januari)

Een mooie jaarwisseling en tot 2021!

Linn, Ellen, Tessa en Femke

Open in nieuw scherm

Fibromyalgie

Als huisarts krijgen we regelmatig te maken met patiënten met de diagnose fibromyalgie of met klachten die daarbij zouden kunnen passen. Wat kunnen we leren over deze brede patiëntengroep? Welke andere ziektebeelden moeten we in ons achterhoofd houden? Wanneer en waarom verwijs je eigenlijk naar de 2e lijn en wat is de beste behandeling? Luister mee met het interview van Tessa Dijksman met onderwijs minded reumatoloog Deborah van Breukelen-van der Stoep waar al deze vragen besproken worden!

Bewegen als medicijn

Met Elvira Schouten (kaderarts ouderen) gaan we in op verschillende stellingen over bewegen, waarom dit goed is voor diabetes, maligne aandoeningen, osteoporose, mortaliteit en nog andere aandoeningen. In deze podcast met praktische tips worden de fabels ontkracht en de feiten uitgelegd! Interview door Femke Veldman

Luistertip;  zet de osteoblasten aan tijdens een leerzame wandeling!

Open in nieuw scherm

Huisarts kennis Quiz

Speciaal voor alle aios huisartsgeneeskunde: Test je kennis met deze interessante quizvragen! Huisartsen Tessa Dijksman en Ellen Marsch nemen je mee in hun eigen denkproces en helpen je om bijvoorbeeld de LHK voor te bereiden. Zeker de moeite van het luisteren waard. Onze dank gaat uit naar Lotte den Dekker-Vegter van de Huisartsopleiding Nederland die deze 10 vragen beschikbaar heeft gesteld. Ook willen we Linde Beek van de LOVAH onderwijscommissie hartelijk bedanken voor het naluisteren.

De link naar de Huisarts Kennis Quiz: [...]

Het LHK interview

Luister naar het geanimeerde interview van Tessa Dijksman met toets-redacteur Sara Smulders over de ins & outs van de LHK toets. Waar is deze toets eigenlijk voor bedoeld? Wat zijn tips & tricks en hoe kun je deze toets optimaal benutten voor je eigen leerproces? Een interessante podcast voor zowel aios als opleiders.

Open in nieuw scherm

Vermoeidheid na kanker

We slaan de handen ineen met kanker.nl! Leontien van der Veen (ervaringsdeskundige baarmoederhalskanker), Bram Kuiper (klinisch psycholoog en mede-oprichter de untire app) en een vertegenwoordiger van de kanker.nl infolijn over een groot probleem bij (ex-)kankerpatiënten: vermoeidheid. We horen wat vermoeidheid na kanker betekent voor mensen, wat we kunnen doen om chronische vermoeidheid te voorkomen én hoe we ex-kanker patiënten die kampen met chronische vermoeidheid kunnen helpen.

Referenties
www.kanker.nl/vermoeidheid
Untire app

Dermatoscopie

Ik ben in gesprek met Maartje Spit, expert op gebied van dermatoscopie in de eerste lijn. Zij vertelt over de waarde van dermatoscopie in de eerste lijn en hoe een goed onderzoek verricht wordt. Ook bespreken we hoe de huisarts kan beginnen met dermatoscopie en wat we kunnen verwachten bij aanvang. (Interview door Chantal Snijders)

Open in nieuw scherm

Het verloop van een brandwond

Naar aanleiding van een patiënt op mijn spreekuur met een 4 weken oude forse brandwond, belde ik het brandwondencentrum met de vraag hoe nu verder? Ik kreeg van Annabel Snoek (dokter in opleiding tot brandwondenarts) zeer bruikbare adviezen over hoe zij deze brandwond waarschijnlijk hadden behandeld en wat te verwachten van het verdere herstel. (Interviewer: Femke Veldman)

Open in nieuw scherm

Uitleg over incontinentie, alles wat je wilt weten!

Ik (Femke Veldman, huisarts) ben in gesprek met Elvira Schouten (kaderhuisarts ouderengeneeskunde). Zij legt ons stapsgewijs uit over incontinentie, hoe het komt, wat te doen en dat gewoon incontinentie materiaal echt niet dé oplossing is. In de shownotes kan je meelezen en de genoemde rijtjes terugvinden.

Open in nieuw scherm

Slaapstoornissen

Wat moet je nou met ál die slaapproblemen op je spreekuur? Bart van Pinxteren, huisarts en mede-oprichter slaapstraat, en Nynke Rauwerda, klinisch psycholoog en somnoloog, vertellen je hóe je differentieert tussen slaappathologie en slaapproblemen, en beide groepen therapeutisch kan benaderen.

Open in nieuw scherm

GGZ in de eerste lijn

Een interview met Lidewij Wind, kaderhuisarts GGZ en huisartsdocent bij de huisartsopleiding in Utrecht. 
We praten over het eerste GGZ consult, welke psychische klachten je zelf kan begeleiden als huisarts of kan delegeren naar de POH-GGZ, en welke klachten je verwijst. Ook bespreken we op welke manier je het beste kan samenwerken met de POH-GGZ en de elkaar als eerste en tweede lijn het best mogelijk kan versterken.

Open in [...]

Allergologie

Voedselallergieën en eczeem kunnen grotendeels voorkomen worden! Door baby's at risk preventief 1x per dag helemaal in te smeren met een indifferente zalf en vroeg (voor 6 maanden) allergenen zoals pinda en ei te introduceren. In  deze interessante podcast vertellen 2 kinderartsen en een dermatoloog van het allergiecentrum hoe je dit aanpakt.

Open in nieuw scherm

Abonneren op alle podcasts

Van podcast naar beluisteren. Podcasts zijn te downloaden vanaf deze website op computer of telefoon. Handiger is het abonneren op de huisarts podcasts via een RSS-feed of nog makkelijker via een podcasts app.

Start typing and press Enter to search