Alle podcasts

Beluister hier alle Huisarts Podcasts

Prisma podcast: Obesitas, #4: Bariatrische chirurgie

In dit vierde deel vertelt Jan-Steven Burgerhart over de behandeling van obesitas met bariatrische chirurgie. Over de korte en de lange termijn effecten bij bariatrische chirurgie.  

Over de spreker: Jan Steven Burgerhart. Internist in het BovenIJ ziekenhuis, gespecialiseerd in vasculaire geneeskunde en speciale interesse in metabole stoornissen. Een interview door Femke Veldman, huisarts.

Prisma podcast: Obesitas, #3: Kernpunten in de behandeling

In dit derde deel praten we over de behandeling van obesitas, over leefstijl, beweegadviezen en een stukje over medicatie. In augustus 2024 zal er een uitgebreid artikel en een podcast verschijnen met Liesbeth van Rossum in het Huisarts en Wetenschap over medicatie bij obesitas.

Over de spreker: Liesbeth van Rossum is internist endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas in het Erasmus MC. Zij is ook voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland, voorzitter van de multidisciplinaire richtlijn obesitas en voorzitter van European Society of Endocrinology. Zij is [...]

Prisma podcast: Obesitas, #2: Wat kan je vervolgens als huisarts doen?

In dit tweede deel, de aanpak van obesitas in de praktijk. Hoe kan je op zoek gaan naar oorzaken en hoe kan je "wind mee" geven aan de patiënt?

Over de spreker: Liesbeth van Rossum is internist endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas in het Erasmus MC. Zij is ook voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland, voorzitter van de multidisciplinaire richtlijn obesitas en voorzitter van European Society of Endocrinology. Zij is ook schrijver van het boek Vetbelangrijk, een internationale bestseller, in 11 talen vertaald. Een interview door Femke Veldman, [...]

Prisma podcast: Obesitas, #1: Over het zieke orgaan en hoe ontstaat het jojo-effect?

In dit eerste deel van deze vierdelige serie wordt de ziekte obesitas uitgelegd door Liesbeth van Rossum. Het gaat over het disfunctionele vetweefsel als ziek orgaan met veel gevolgen. Het gaat over energie en verzadigingsregulatie, wat gebeurt er als je gaat afvallen, hoe werkt het metabole geheugen en daarmee het jojo effect. Luister mee!

Over de spreker: Liesbeth van Rossum is internist endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas in het Erasmus MC. Zij is ook voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland, voorzitter van de multidisciplinaire richtlijn obesitas [...]

Nieuwe podcast voor patiënten: Knieartrose

Zojuist is er een 5de podcast voor patienten gepubliceerd. Dit is een podcast over knieartrose. Goed om te weten hierbij is dat in de komende weken een podcast voor huisartsen zal verschijnen over obesitas met Liesbeth van Rossum en Jan-Steven Burgerhart. Dat onderwerp zal de komende maanden ook verschijnen als patiënten-versie. 

Hopelijk kan de patiënt zo in alle rust, een goede uitleg beluisteren over een lastig ziektebeeld.

Om nog even te verhelderen;

Er zijn dus 2 Huisarts podcast kanalen, allebei vindbaar op je favoriete podcast app en spotify. 1. [...]

Knieartrose

Wat kunt u doen om klachten van knieartrose te verminderen? Luister mee naar de uitleg van Dennis Dartée, Orthopedisch chirurg in het Jeroen Bosch ziekenhuis en Niels Langens, Fysiotherapeut, gespecialiseerd in knieklachten en betrokken bij het knienetwerk. We hopen dat het u handvatten geeft om te helpen met deze vervelende klacht!

Een interview van Femke Veldman, huisarts.

Ook nog even dit: De huisarts podcast voor patiënten geeft alleen uitleg over ziektebeelden en problemen. Het vervangt in geen geval een dokter. Bij vragen over uw eigen situatie verwijzen we [...]

NHG Congres 2024 – Opschalen en opschieten – Marjan Minnesma

De keynote speakers van het congres zijn apart opgenomen voor een podcast! In deze podcast Marjan Minnesma (jurist en filosoof en een van de boegbeelden van het streven naar een energie-transitie in Nederland). Welke invloed heb jij als huisarts op het klimaat? Marjan schetst de urgentie, maar geeft ook de oplossing. Luister mee en kom in actie!

NHG Congres 2024 – Bruikbare wetenschap – Jochen Cals en Marco Blanker

De keynote speakers van het congres zijn apart opgenomen voor een podcast! In deze podcast Jochen Cals en Marco Blanker (huisartsen en hoogleraren huisartsgeneeskunde aan de universiteit van respectievelijk Maastricht en Groningen) over oa bruikbare wetenschap, de bullshit radar en AI voor je medische vragen op het spreekuur, zonder pubmed searches! Luister en leer mee!

NHG Congres 2024 – De kracht van je team! – Joyce Sombroek

De keynote speakers van het congres zijn apart opgenomen voor een podcast! In deze podcast Joyces Sombroek, die haar geleerde lessen als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam met onder andere olympisch Goud, doortrekt naar het huisartsenvak. Over oa chasing the 1%, Alicante als leerzame uitdaging en de bal als een meloen. Leer en luister mee en ga ook voor Goud!

NHG Congres 2024 – De regels en de rek – Boukje Keijzer

De keynote speakers van het congres zijn apart opgenomen voor een podcast! In deze podcast gaat over de ‘De regels en de rek’! Er is vaak een enorme administratielast bij ons huisartsen. Herkenbaar toch? Soms opgelegd door de zorgverzekering, soms ook door eigen toedoen. Hoe krijgen we meer rek in de regels? Huisarts Tessa Dijksman praat erover met Boukje Keijzer, gepromoveerd sociaal psycholoog, communicatiewetenschapper én auteur van het veelgelezen boek: de regels en de rek. 

Man-vrouw verschillen in de geneeskunde, Deel 1, Algemeen

Wat een wereld van verschil! In de pijnmechanismen, in ADHD uitingen en kwetsbaarheden, al die genen die op het X-chromosoom liggen, met grote consequenties hebben voor het immuunsysteem. In de farmacokinetiek en dynamiek met dosisverschillen tot gevolg. Dit zijn een aantal hoofdstukken uit het boek Sekse- en gendersensitieve geneeskunde. Ik bespreek deze onderwerpen met Toine Lagro Jansen (huisarts en hoogleraar vrouwenstudies medische wetenschap aan het Radboud umc). Om de verschillende onderwerpen gemakkelijker te kunnen beluisteren is het gesprek achteraf in  5 podcast [...]

Iedereen competent!

Iedereen competent! Mensen maken het werk - over het ontwikkelen van competenties binnen de huisartsenpraktijk.

In deze podcast besteden we aandacht aan het competentiegericht werken in de huisartspraktijk en met goede redenen… Als je de nieuwsberichten mag geloven verkeert de zelfstandige huisartsenpraktijk in zwaar weer. Waarnemers zijn minder happig om praktijkhouder te worden en er is personeelsgebrek onder doktersassistenten en POH’s. Terwijl we toch het allermooiste beroep hebben dat er is!

Het opschalen van huisartsenpraktijken door commerciële bedrijven [...]

Prisma podcast: Maak kennis met je blinde vlek over ijzergebrek – Deel 2, de behandeling

In deze Prisma podcast maken we kennis met onze blinde vlek over ijzergebrek. Dit is deel 2 over de behandeling van ijzergebrek.

Dit onderwerp is terug te vinden op Prisma op tabblad onderwijs. #14748 Update ijzergebrek: Beoordeel de ijzervoorraad onafhankelijk van het HbMocht je Prisma nog niet kennen, dan leggen we het even uit: Prisma biedt huisartsen direct toegang tot specialistische kennis met als doel "move knowdledge, not patients". Binnen de Siilo-app kun je met Prisma de kennisbank doorzoeken of een meedenkconsult posten. De input van [...]

Prisma podcast: Maak kennis met je blinde vlek over ijzergebrek – Deel 1, de uitleg

In deze tweede Prisma podcast maken we kennis met onze blinde vlek over ijzergebrek. Het onderwerp heeft op het Prisma netwerk heel veel vragen en antwoorden opgeleverd. In deze podcasts zullen we dit onderwerp helemaal ophelderen. De sprekers zijn Hilde Royen, internist en Marlijn Hoeks, internist hematoloog en als interviewer Femke Veldman, huisarts.

Voor jullie gemak is het gesprek in twee podcasts opgesplitst. In deel 1 maak je kennis met je blinde vlek over ijzergebrek. Deel 2 gaat over de behandeling van ijzergebrek.

Dit onderwerp is terug te vinden op Prisma [...]

Persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg klinkt dan wel mooi maar wat betekent dat nou en hoe maak je van een modewoord een effectief middel in je gereedschapskist als huisarts. In gesprek met Jaap van Soest, huisarts in Nijverdal, probeert Marco Krukerink dat verder uit te diepen.

Bronchopulmonale Dysplasie

Wel eens aan bronchopulmonale dysplasie gedacht als een patiënt met dyspneuklachten? Deze relatief onbekende aandoening komt voor mensen die te vroeg geboren zijn. Marco Krukerink in gesprek met Lieke Kamphuis, longarts in het Erasmus hoe dit te herkennen en hoe daar naar te handelen.

Een verslavingsarts over opiaten, tips en tricks voor de huisarts

In deze podcast geeft Thomas Knuijver handvatten bij het overwegen of voorschrijven van opiaten zodat de kans op verslaving beperkt wordt. Thomas is verslavingsarts, docent onderzoeker Radboud UMC eerstelijns geneeskunde en bekend van de eerdere podcast van het H&W uit 2022 over een transmurale interventie om oxycodon gebruik te verminderen. Een interview door Femke Veldman. 

Huisarts Podcast – Positieve gezondheid – Samenwerken aan betekenisvolle zorg

Positieve gezondheid - Samenwerken aan betekenisvolle zorg

Hallo luisteraars,

Leuk dat jullie meeluisteren met deze podcast over positieve gezondheid!

Machteld Huber, de 6 dimensies, het spinnenweb... Veel huisartsen (her)kennen dit allang. De praktische toepassing is echter een ander verhaal. Want wat brengt het je in de praktijk? Hoe pak je het aan? Hoe combineer je het met andere toepassingen zoals oplossingsgericht werken? Hoe kan je het toepassen in het kader van 'meer tijd voor de patiënt'? En -last but not least- hoe kan je het inzetten voor meer [...]

Huisarts Podcast voor Patiënten! – Trailer

Beste Huisartsen en andere zorgverleners,

Podcasts voor patiënten, een nieuw concept! Om ingewikkelde ziektebeelden goed uit te leggen ben ik als zorgverlener veel tijd kwijt, terwijl mijn uitleg weinig veranderd van patiënt tot patiënt. Het voelt als een grammofoonplaat die ik meerdere keren per maand afdraai, voor slechts 1 patiënt per keer. Het kost veel tijd en vaak zou de uitleg van een expert beter zijn dan die van mijzelf. Daarom willen wij graag de basis uitleg van een expert opnemen. Bijvoorbeeld een huisarts/kaderhuisarts of een specialist. De patiënt kan de podcast [...]

Chronische Pijn, deel 2 – Wat is het en wat kan je er aan doen?

In deel 1 over chronische pijn heeft Theo verteld over zijn opiaatverslaving in verband met chronische lage rugklachten. Opiaten zijn niet de oplossing, maar wat dan wel? Dit is het tweede deel over chronische pijn waarin wordt uitgelegd wat het is en wat je eraan kan doen. Een podcast met Doeke Keizer (huisarts en pijnexpert) en Femke Veldman (huisarts).

Ook nog even dit: De huisarts podcast voor patiënten geeft alleen uitleg over ziektebeelden en problemen. Het vervangt in geen geval een dokter. Bij vragen over uw eigen situatie verwijzen we naar thuisarts.nl of uw eigen [...]

Chronische Pijn, deel 1 – Het verhaal van Theo over de effecten van opiaten

Pijn maakt wanhopig, maar opiaten maken meer kapot dan je lief is. Dat wordt wel duidelijk met het verhaal van Theo. Zijn boodschap is "bezint eer ge begint". Luister mee naar het gesprek van Theo, zijn vrouw Marion en Femke Veldman (huisarts). Zij praten over de mogelijke gevolgen van opiaten bij chronische pijn. Mocht u graag willen weten wat dan wel te doen, luister dan ook chronische pijn, deel 2 - Wat is het en wat kan je er aan doen?

Ook nog even dit: De huisarts podcast voor patienten geeft alleen uitleg over ziektebeelden en problemen. Het vervangt in geen geval een [...]

Chronische Slaapstoornis, wat kan ik er mee?

In deze podcast zijn Annemieke van Straten en Femke Veldman (huisarts) in gesprek over chronische slapeloosheid. Annemiek van Straten is psycholoog en hoofd van de afdeling Klinische Neuro- en Ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Links waar naar verwezen wordt:  https://slaapmeetweek.slaapstraat.nl/wp-content/uploads/2022/10/SlaapdagboekFINALA4.pdf

Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom uitgelegd door een huisarts en expert op dit gebied, Otto Quartero. Samen met Femke Veldman, huisarts, bespreken zij wat het is en wat je er aan kan doen.

Ook nog even dit: De huisarts podcast voor patiënten geeft alleen uitleg over ziektebeelden en problemen. Het vervangt in geen geval een dokter. Bij vragen over uw eigen situatie verwijzen we naar thuisarts.nl of uw eigen huisarts.

Huisarts Podcast en H&W gaan verder op twee kanalen? We leggen het even uit

Beste luisteraars,

Vanaf deze maand zijn de H&W podcasts alleen op hun eigen kanaal te beluisteren. In de wandelgangen horen we dat dit concept nog niet voor iedereen duidelijk is. Hierbij een toelichting: Op Spotify of op je eigen favoriete podcastapp zoek je op 'Huisarts en Wetenschap' en klik je hierop om dit kanaal (gratis) te volgen. Het icoontje is herkenbaar aan de microfoon met stethoscoop op een blauwe achtergrond. Naast het kanaal van Huisarts en Wetenschap blijft ons eigen kanaal van HuisartsPodcast (herkenbaar aan het zwart-witte logo met koptelefoon en stethoscoop) [...]

Huisarts Podcast – Oplossingsgericht werken met ouderen

Oplossingsgericht werken met ouderen

Hoe kunnen wij, professionals die met ouderen werken, de oudere mens centraal stellen en niet de ziekte of het gebrek? Hoe kunnen wij de focus leggen op hun mogelijkheden in plaats van hun onmogelijkheden? Hoe kunnen wij de gezondheid en het welbevinden van ouderen en hun omgeving bevorderen?

Welkom bij de 4 e podcast over oplossingsgericht werken: oplossingsgericht werken met ouderen! In deze methodiek ligt de focus niet op wat er mis is en hoe dat hersteld kan worden, maar op hoe kan worden voortgebouwd op sterke kanten en [...]

De DSM en onnodig medicaliseren – #4 – twee inspirerende voorbeelden over de nieuwe GGZ in de regio

Na de podcast met Jim van Os over de nieuwe GGZ en demedicaliseren, nu een mooi vervolg over voorbeelden in de regio. Met deze voorbeelden wordt de potentie van de nieuwe GGZ nog verder verhelderd. Wat is het? Wat gebeurd er? Wat kunnen we als huisartsen verwachten en ook doen? Luister mee naar de inspirerende verhalen van Sacha Smits en Dorien Cohen Stuart. Beiden huisarts en kaderarts GGZ in respectievelijk regio Gorinchem en Doetinchem. Een interview door Femke Veldman, huisarts.

Tip: luister eerst deel 1,2 en 3 van De DSM en onnodig medicaliseren van Jim van Os, [...]

Zelfzorg voor de huisarts – Froukje Verdam en Danka Stuijver

Froukje Verdam (KNO-arts en coach) heeft zelfzorg voor de huisarts geschreven met medewerking van Danka Stuijver (huisarts en columnist in Medisch Contact en Volkskrant). Een boek over veerkracht, werkplezier en leiderschap in de praktijk en eigenlijk toepasbaar voor alle zorgverleners of dienende beroepen. Hoe hou je plezier in je vak? hoe zorg je ervoor dat je je werk de baas blijft? Binnen de beperkingen die we opgelegd voelen, kunnen we meer dan we denken! Femke Veldman is met hen in gesprek over het waarom van zelfzorg en vooral hoe dat te doen!

De DSM en onnodig medicaliseren – psychiater Jim van Os. #3 – In de spreekkamer

In deze podcast zijn Peter Lucassen (huisarts) en Femke Veldman (huisarts) in gesprek met Jim van Os (psychiater) over onnodig medicaliseren in de psychiatrie en de rol van de DSM. Vervolgens hebben we het over een beter systeem voor de GGZ en als laatste hoe dan verder in de spreekkamer. Het gesprek van een ruim uur is achteraf opgedeeld in 3 delen namelijk:

1. Wat moet de huisarts met de dsm?

2. Het ecosysteem, een nieuwe GGZ

3. De spreekkamer

Dit is deel 3, de spreekkamer waarin de volgende 4 vragen van belang zijn: 1) Wat is er met je [...]

De DSM en onnodig medicaliseren – psychiater Jim van Os. #2 – Het ecosysteem, een nieuwe GGZ?

In deze podcast zijn Peter Lucassen (huisarts) en Femke Veldman (huisarts) in gesprek met Jim van Os (psychiater) over onnodig medicaliseren in de psychiatrie en de rol van de DSM. Vervolgens hebben we het over een beter systeem voor de GGZ en als laatste hoe dan verder in de spreekkamer. Het gesprek van een ruim uur is achteraf opgedeeld in 3 delen namelijk:

1. Wat moet de huisarts met de dsm?

2. Het ecosysteem, een nieuwe GGZ

3. De spreekkamer

Dit is deel 1. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en reacties! Deze kunnen naar [...]

De DSM en onnodig medicaliseren – psychiater Jim van Os. #1 – Wat moet de huisarts met de DSM?

In deze podcast zijn Peter Lucassen (huisarts) en Femke Veldman (huisarts) in gesprek met Jim van Os (psychiater) over onnodig medicaliseren in de psychiatrie en de rol van de DSM. Vervolgens hebben we het over een beter systeem voor de GGZ en als laatste hoe dan verder in de spreekkamer. Het gesprek van een ruim uur is achteraf opgedeeld in 3 delen namelijk:

1. Wat moet de huisarts met de dsm?

2. Het ecosysteem, de nieuwe GGZ

3. De spreekkamer

Dit is deel 1. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en reacties! Deze kunnen naar [...]

Huisarts Podcast – Het leven als huisarts

Het leven als huisarts is altijd in beweging door maatschappelijke ontwikkelingen en omdat je als huisarts ook niet stilstaat hoe je naar het vak kijkt. In gesprek met Paul van Buuren, een goede collega huisarts uit Borne, een jaar voor zijn pensioen. Terugkijkend naar wat er vroeger mooier was en waarom het ook toch fijn is in het hier en nu te leven als huisarts.

Huisarts Podcast – Geneeskunst #4 Alfred Sachs – Persisterende doodswens, de kunst van het luisteren

In deze podcast is Alfred Sachs in gesprek met Femke Veldman over voltooid leven. Over afweer- en claimrechten, over autonomie, zelfbeschikkingsrecht en de Perspectiefstudie waarin het onderwerp persisterende doodswens, niet ernstig ziek is onderzocht. Die studie geeft opheldering in cijfers. Extrapolerend vanuit de studie wordt er geschat hoeveel mensen last hebben van een persisterende doodswens en ook waarom. Dat kan weer een ingang geven om de kunst van het luisteren in te zetten in de spreekkamer.

Alfred Sachs is huisarts geweest in Groningen tot 2018, verbonden aan het [...]

Huisarts Podcast – Met meer energie naar huis – Oplossingsgericht werken voor de doktersassistent

In navolging van de veelbeluisterde podcast ‘een lichter spreekuur; oplossingsgericht werken in de ha praktijk’ en ‘oplossingsgericht leidinggeven’ is onze derde podcast over oplossingsgericht werken, speciaal gemaakt voor het goud van de praktijk: onze doktersassistenten! De podcast is bedoeld voor doktersassistenten (maar ook als huisarts leuk om te luisteren) en is een goede voorbereiding op de training van Mura. Samen met Pieter Jansen (huisarts, trainer en ambassadeur van het oplossingsgericht werken) gaan we in op de vraag hoe je als doktersassistente met meer energie naar huis [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #3 Toine Lagro Janssen – Professionals van deze tijd

Enigszins vertwijfeld bleef ik, Femke Veldman, huisarts, achter na de podcast met dr.Pieter Barnhoorn (https://www.huisartspodcast.nl/huisarts-podcast-geneeskunst-1-pieter-barnhoorn-on-becoming-a-gp/). Naast een mooie beschrijving van het huisartsvak werden er ook een aantal minuten gesproken over het verschil tussen man en vrouw. "Emancipatie een tandje erbij". Een van de conclusies die ik eruit zou moeten trekken was, dat ik mijzelf de plek thuis gun. Alsof ik er een keuze in had. Als ik naar mijzelf kijk, dan kan dat niet. Na de podcast voelde het niet goed om alle ballen in de lucht [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #2 Alfred Sachs – Onmogelijke beroepen

In deze podcast blikt Alfred Sachs terug op zijn tijd als huisarts en onderzoeker. Over onmogelijke beroepen die nooit af zijn en hoe hij daar mee om is gegaan. (een interview door Femke Veldman)

De volgende podcast in deze reeks zal volgen op 14 maar met Toine Lagro Janssen (huisars en onderzoeker, onder andere in de loopbaan van vrouwelijke studenten/artsen en hun leiderschap). Die podcast is een vervolg op de podcast met Pieter Barnhoorn waarin werd gesproken over de vrouwelijke huisarts en Simone de Beauvoir. 

Mocht je hier vragen of opmerkingen over hebben, dan [...]

Huisarts Podcast – Geneeskunst #1 Pieter Barnhoorn – Over een huisarts worden en blijven

In deze podcast vertelt Pieter Barnhoorn over zijn visie op het vak, hoe we huisarts worden maar ook hoe we de huisartsen in het vak kunnen houden. In de podcast gaat het over de promotie van Pieter, maar ook over de commotie rond een artikel in de Mare. Hierbij de link naar dat artikel:

Huisarts Podcast – Wondzorg Twente

Een verbandje plakken lijkt zo'n typische simpele solistische vaardigheid van de dokter. Maar het blijkt toch gecompliceerder als je het goed wil doen en functioneert dit alleen goed wanneer ingebed in een samenwerking met apothekers, wondverpleegkundigen en ziekenhuizen. In Twente is met het wondzorgproject een poging gedaan dit in elkaar te vlechten. Luister mee hoe ze dat hebben gedaan en of het wat voor jou is.

Suïcidepreventie – #5, Rouw na suicide

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Dit is het laatste deel 5. In deze podcast zullen we rouw na suïcide bespreken. In het eerste stuk vertelt Jos de Keyser over rouw en complexe rouw. Hij is psycholoog en expert op het gebied van rouw. In het tweede stuk van deze podcast zit ik aan tafel met een Marja Fuchs als nabestaande en Mindert Landheer. Hij is huisarts en tot voor kort ook forensisch arts. We zullen ingaan op de nazorg, wat helpt de nabestaande?

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van [...]

Suïcidepreventie – #4, Bespreking met psychiater en huisartsen

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. In deze podcast zullen we suïcide in de ruimere zin bespreken. Wat gebeurt er bij de patiënt en hoe kunnen we daar als zorgverleners of naasten mee omgaan. Huisartsen Martin Beeres en Ellen Kerseboom en psychiater Agnes de Groot kunnen met hun ervaring dit lastige ongrijpbare onderwerp goed uitleggen. Ze praten onder andere over over de suïcidale fuik, wanhoop en bezinningsperiodes. 

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. In de eerste en [...]

Suïcidepreventie – #3, Cijfers, risicogroepen en risicofactoren

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. In deze podcast geeft Martine Peppelenbos meer achtergrondinformatie over suïcide. De cijfers, de risicogroepen en de risicofactoren. Hoe groot is het probleem eigenlijk? Martine is kwartiermaker bij 113 - suïcidepreventie.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. In de eerste en de tweede podcast, zullen 2 mensen vertellen over hun niet geslaagde suïcidepoging. In dit deel 3, deel 4 en deel 5 zullen we in gaan op deze verhalen en op [...]

Suïcidepreventie – #2, Casus 2, het verhaal van Klaas Jan

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Deze tweede podcast gaat over Klaas Jan Barneveld. Hij is 39 jaar, komt uit Genemuiden en heeft 4 en 2.5 jaar geleden een suïcidepoging gedaan. Klaas Jan is werkzaam bij een bank en is daarnaast ook radio-, media- en geluidsfreak. Hij heeft ook zijn eigen podcast kanaal https://www.podcastmeesters.nl. Nu zit hij aan de andere kant van de tafel en vertelt hij zijn verhaal.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van [...]

Suïcidepreventie – #1, Casus 1, het verhaal van Riekie

Welkom bij deze 5-delige podcastserie over suïcidepreventie. Deze eerste podcast gaat over Riekie Vos. Zij is een 55 jarige vrouw en deed eind dec 2021 een suïcidepoging. Haar verhaal maakt het ontstaan van suïcidaliteit inzichtelijker.

Deze podcastserie is gemaakt door een samenwerking tussen 113-zelfmoordpreventie en Femke Veldman van Huisarts Podcast. We raden de luisteraar aan om bij dit deel te beginnen en dan per deel af te luisteren, omdat we ook terugkomen op eerdere podcasts. In deze en de tweede podcast, zullen twee mensen vertellen over hun niet geslaagde [...]

Prisma podcast – In gesprek met een hepatoloog

Dit is de eerste podcast die in samenwerking met Prisma tot stand is gekomen! Prisma heeft als missie "move knowledge, not patients". Daar proberen we met deze informatieve podcast aan mee te werken. Zie voor meer informatie over Prisma: https://www.siilo.com/nl/prisma.

In deze podcast bespreekt huisarts Femke Veldman de problemen rondom de lever met hepatoloog Matthijs Kramer. Wat is ook alweer het verschil tussen een leverenzymstoornis en een leverfunctiestoornis en wat moet je er vervolgens mee? Hoe zit het met medicatie? wat mag je wel en niet geven bij welke [...]

Orthopedie special deel 1: de schouder

Voel jij je ook weleens een beetje machteloos als een patiënt met schouderklachten en veel pijn op het spreekuur komt? Als je met de geijkte abductie, endorotatie, pijnstillers en fysio niet verder komt? Dan ben je zeker niet de enige! In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman in 1 uur álle ins & outs van dit ingewikkelde gewricht met schouder-orthopeed Bauke Kooistra. De NHG-standaard schouderklachten blijft natuurlijk een erg praktische richtlijn waar je als huisarts prima - evidence based- mee uit de voeten kan. Mocht je echter tijd & zin hebben om er eens goed in te [...]

Oplossingsgericht leidinggevenEen optimistisch en informatief interview door huisarts Tessa Dijksman met icoon en grondlegster van het oplossingsgericht werken: Fredrike Bannink. In een kleine 50 min leer je alles over het creëren van een positieve werksfeer, de leider als gastheer en het allerbelangrijkste voor je werknemers… waardering en autonomie!

Heb je een vraag of wil je reageren op deze podcast? Dan kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com, laat een berichtje achter op de website www.huisartspodcast.nl of app ons van huisartspodcast op [...]

Aambeien deel 2, nav vragen van luisteraars

Followup gesprek met Roelof de Jong vragen die nav de podcast aambeien door luisteraars waren aangedragen, zeg maar aambeien 'the sequel' Gaat u op uw eigen derriere rustig zitten luisteren over anale ongemakken.Ziekte van Ménière #2, de uitleg door Tjasse bruintjes, KNO arts en hoogleraar

Dit is deel twee van een tweeluik over de ziekte van Ménière. Nadat in deel één Sylvia Schouten als patiënt over haar Ménière vertelt, volgt nu in deel twee de uitleg over dit raadselachtige ziektebeeld. De pathofysiologie is nog steeds niet helemaal opgehelderd, maar wat je er mee kan als huisarts wordt helemaal uitgelegd door Tjasse Bruintjes, KNO-arts en hoogleraar. Leer en luister mee!Ziekte van Ménière #1, het innemende verhaal van Sylvia Schouten

De ziekte van Ménière; raadselachtig en met name heel vervelend. In dit eerste deel van het tweeluik over ménière zal ervaringsdeskundige Sylvia Schouten vertellen hoe die vervelende ziekte haar leven behoorlijk heeft ontregeld en hoe ze uiteindelijk met de ziekte om heeft leren gaan. In deel twee praat ik inhoudelijk verder met kno-arts en hoogleraar Tjasse Bruintjes. Maar nu eerst, de patiënt!Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert

Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering uit het boek ‘Kleine kwalen in de huisartspraktijk’: het syndroom van Gilbert!

Luister mee met praktijkhoudend huisarts en auteur van dit hoofdstuk Jooske Rebel. In slechts 8 minuten praat zij je bij over deze goedaardige leveraandoening. Over de toevalsbevinding in het lab, wanneer je wél bloed moet prikken, wanneer je moet verwijzen en hoe je dit vervolgens [...]

Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor

Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over ouderen: de essentiële tremor!

Luister mee met de heldere uitleg van Wendy van de Zande, auteur en SOG i.o. na jaren bij de neurologie te hebben gewerkt. In slechts 20 minuten praat zij ons bij over de herkenning van de essentiële tremor, de verschillen met andere tremoren, de top-neusproef en uiteraard komen de (niet) medicamenteuze behandelopties aan bod.

Veel [...]

Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen

Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over zwangeren: de schildklieraandoeningen!

Luister mee met Merel van Wankum - van Poelje, huisarts en auteur van dit hoofdstuk over schildklieraandoeningen in de zwangerschap. In slechts 18 minuten word je bijgepraat over de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, het beleid bij hypo- en hyperthyreoïdie, anti-TPO en TSH-R-antistoffen én de risico’s voor de [...]

Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen

Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante Kleine Kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over kinderen: koorts en koortsstuipen!

Luister mee met Eefje de Bont, huisarts, postdoc onderzoeker en winnaar van meerdere onderzoeksprijzen over koorts bij kinderen. In slechts 20 minuten word je bijgepraat over het werkingsmechanisme van koorts, de kenmerken van een (a)typische koortsstuip en hoe je de ouders hier duidelijke uitleg over geeft. En moet je nu wel of geen [...]

Een lichter spreekuur: oplossingsgericht werken in de HA praktijk

Na de nascholing ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ was ik zo enthousiast over het effect op mijn spreekuur en de leuke gesprekken die het opleverde, dat ik deze inzichten graag met mijn mede huisartsen wilde delen! Trouwens ook leuk voor POH’s en fysiotherapeuten.

In dit interview bespreek ik de ins & outs van het oplossingsgericht werken met huisarts, ambassadeur en trainer in het oplossingsgericht werken: Pieter Jansen.

Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model maar heeft een positieve richting. Kort door [...]

Astma medicatie – moeilijker dan je denkt

Astma medicatie – moeilijker dan je denkt Er is veel onderbehandeling bij astma en dat kan beter! Huisarts Tessa Dijksman interviewt apotheker, onderzoekster en ervaringsdeskundige Anne Leendertse over de ins & outs van de astma behandeling. De nieuwe NHG standaard, inhalatie-technieken, milieubewust voorschrijven, controles; alles komt langs. Het lijkt soms ingewikkeld, maar na deze podcast kun je weer opgelucht ademhalen! Zowel leuk voor huisartsen als praktijkondersteuners.

Wil je reageren of heb je een vraag? Dat kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com of app ons op de [...]

Van een etude naar een prachtige ballade, met huisarts Henk Thiadens

Femke Veldman dacht en hoopte met deze podcast een onconventionele huisarts te ontmoeten. In plaats daarvan ontmoette ze een huisarts die de richtlijnen en standaarden heel serieus nam en waardeerde als een etude (oefenstuk). Vervolgens maakte hij door goed te oefenen van het huisartsenvak een prachtige ballade, met een overigens vrij onconventionele uitvoering!

Luister mee naar hoe je ook dokter kan zijn.Q&A: De Overgang

In deze podcast worden twee vragen van een aios beantwoord door Dorenda van Dijken (gynaecoloog en voorzitter van de menopause society). Ten eerste welke anticonceptie wordt aangeraden tijdens de perimenopauze. Ten tweede, waarom wordt hormonale substitutie in de vorm van een spray of gel niet vaker gebruikt, terwijl die juist geen first pass effect van de lever hebben. (Een interview door Femke Veldman)We zijn ook benieuwd naar jou vragen!

Aambeien

"Komt een slechthorende groenteboer bij zijn huisarts, wat denk je wat ie had? Aardbeien!" In dit interview met Roelof de Jong krijg je alles te horen over aambeien, wat het is, wat je eraan kunt doen als en waarom het ook alweer geen getromboseerde randvene is. Een interview door Marco Krukerink.

Chronische Bekkenpijn

In deze podcast legt Bert Messelink als uroloog uit wat te doen met de lastige klacht chronische bekkenpijn. Een interview door Femke Veldman.

De richtlijn waar naar wordt verwezen is te vinden op https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/chronische_bekkenpijn/organisatie_van_zorg_bij_chronische_bekkenpijn.html

Spoedig zal ook de richtlijn chronische bekkenpijn uit komen. Dan zal er een link op deze plek verschijnen.

Vroege herkenning hartfalen

Uit promotieonderzoek van huisarts Mark Valk, blijkt dat huisartsen in een aantal patiëntencategorieën, bijkomend hartfalen lang niet altijd herkennen. En dat is zonde, want hoe eerder de patiënt in beeld is, hoe meer er voor hem/haar te winnen valt. In de nieuwe NHG-standaard hartfalen wordt het belang van vroege herkenning en diagnostiek van hartfalen dan ook onderstreept. Ook bij de Hartstichting staat dit thema hoog op de agenda. In deze podcast, opgenomen in samenwerking met de Hartstichting gaat Tessa Dijksman (huisarts) in gesprek met experts Mark Valk (huisarts) en Petra van Pol [...]

De overgang, deel 2. Psychologische effecten

Dit is deel twee over de overgang. Dorenda van Dijken, gynaecoloog en voorzitter van de menopause society, neemt ons meer door de psychologische effecten van de hormonale schommelingen van de overgang. Wat heeft dit voor gevolgen op het schakelen, multifunctioneren en maatschappelijk functioneren. Vervolgens geeft ze handvatten hoe hier mee om te gaan en wat je als huisarts kan uitleggen. 

Wederom, goed om te onthouden voor de luisterende dames, 20% rolt door de overgang zonder (of met minimale) klachten... 

De overgang, het verhaal van Ariane Moussault

Ariane Moussault is de overbuurvrouw van Femke Veldman en tevens de ideále casus als aanvulling op de podcasts over de overgang. Luister hoe de multitaskende nuchtere projectmanager ineens een fiets niet meer in kon pakken zonder tranen. En hoe de gordijnen weer open gingen. 

De overgang, deel 1. De fysiologie en behandeling

Gynaecoloog Dorenda van Dijken vertelt in deze podcast alles over de overgang. We starten met de fysiologische veranderingen en de somatische gevolgen daarvan. Wat kan je er vervolgens aan doen als de klachten te hinderlijk zijn. Daarbij speelt leefstijl de belangrijkste rol. Ook bespreken we de hormonale therapie, hoe werkt het, wat zijn de bijwerkingen en wat zijn de contra-indicaties. Dit is een interview door Femke Veldman.

Nog even voor de duidelijkheid de namen van de progesterontypes die rond 35 minuten worden besproken: "Dydrogesteron, een veiliger progesteron voor [...]

BPPD en de Epley-manoeuvre

In deze podcast wordt door Tjasse Bruintjes het vervelende probleem Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid uitgelegd. Hoe komt het toch? wat zijn precies de klachten en hoe kom je er weer vanaf? Tjasse is KNO arts in het Gelre ziekenhuis en verbonden aan het Apeldoorns duizeligheidscentrum. Dit is een interview door Femke Veldman.

Huilbaby’s

Alle baby's huilen, maar soms is dit dusdanig vaak en veel dat ouders er helemaal wanhopig van worden. Ouders kunnen dan ook geregeld met vragen op je spreekuur verschijnen. Kan er een onderliggende oorzaak zijn? En vooral: kun je er wat aan doen? In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman deze vragen met kinderarts Carole Lasham. Er wordt besproken wat normaal huilgedrag is, wanneer je moet denken aan een onderliggende oorzaak en hoe je ouders de 'uit' knop kunt leren, oftewel de 5 S-en. Ken je deze nog niet? Dan moet je zeker luisteren!

Farmacotherapie: The Basics

Voor veel huisartsen is de echte farmacotherapie toch een beetje weggezakt of zelfs überhaupt nauwelijks voorbij gekomen in de opleiding. Toch is het nuttig om er iets van af te weten, ook al zijn het alleen maar 'the basics'. In deze podcast bespreekt huisarts Tessa Dijksman in 20 minuutjes de kinetiek (oftewel: de absorptie, verdeling, metabolisme en uitscheiding) met clinical pharmacist Anne Leendertse. Inclusief medicatie voorbeelden, de regel van 5 en advies over benzodiazepinen. Deze podcast lag al een tijdje op de plank, is pre-corona opgenomen en qua geluidsopname en [...]

Dementie deel 2; Diagnose en behandeling

Dit is deel twee van een tweedelige podcast over dementie. In beide podcasts spreek ik met Willemijn de Graaf (kaderhuisarts ouderen) en Jurgen Claassen (klinisch geriater). In deel één kwam de anamnese en het aanvullend onderzoek aan bod.

In dit deel twee zal de diagnose en de behandeling besproken worden.

Veel luisterplezier!

Dementie deel 1; Anamnese en aanvullend onderzoek

Dit is deel één van een tweedelige podcast over dementie. In beide podcasts spreek ik met Willemijn de Graaf (kaderhuisarts ouderen) en Jurgen Claassen (klinisch geriater). In deel één komen de anamnese en het aanvullend onderzoek aan bod. In deel twee zal de diagnose en de behandeling besproken worden.

De website waar naar verwezen wordt is www.dementie.nl en in het bijgevoegde document vindt je het document met de cognitie anamnese.

Dementie deel 2 is ook al toegevoegd aan de website/podcast apps, dus die kan er direct achteraan beluisterd worden. 

Veel [...]

Eindejaarspodcast; een terugblik!

Met zijn vieren blikken we terug naar de meest opvallende podcasts van de afgelopen jaren. De podcast geeft ook een interessant kijkje achter de schermen voordat de podcast in jullie oren verschijnt.

Het whatsappnummer wat gelanceerd wordt voor al uw voice-memo's is: 0627504932. (Pas actief vanaf 1 januari)

Een mooie jaarwisseling en tot 2021!

Linn, Ellen, Tessa en Femke

Open in nieuw scherm

Fibromyalgie

Als huisarts krijgen we regelmatig te maken met patiënten met de diagnose fibromyalgie of met klachten die daarbij zouden kunnen passen. Wat kunnen we leren over deze brede patiëntengroep? Welke andere ziektebeelden moeten we in ons achterhoofd houden? Wanneer en waarom verwijs je eigenlijk naar de 2e lijn en wat is de beste behandeling? Luister mee met het interview van Tessa Dijksman met onderwijs minded reumatoloog Deborah van Breukelen-van der Stoep waar al deze vragen besproken worden!

Bewegen als medicijn

Met Elvira Schouten (kaderarts ouderen) gaan we in op verschillende stellingen over bewegen, waarom dit goed is voor diabetes, maligne aandoeningen, osteoporose, mortaliteit en nog andere aandoeningen. In deze podcast met praktische tips worden de fabels ontkracht en de feiten uitgelegd! Interview door Femke Veldman

Luistertip;  zet de osteoblasten aan tijdens een leerzame wandeling!

Open in nieuw scherm