Oplossingsgericht leidinggeven

Een optimistisch en informatief interview door huisarts Tessa Dijksman met icoon en grondlegster van het oplossingsgericht werken: Fredrike Bannink. In een kleine 50 min leer je alles over het creëren van een positieve werksfeer, de leider als gastheer en het allerbelangrijkste voor je werknemers… waardering en autonomie.

Heb je een vraag of wil je reageren op deze podcast? Dan kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com of laat een berichtje achter op de website www.huisartspodcast.nl

———————

Effectiviteit van oplossingsgericht werken

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Het oplossingsgerichte model komt ook uitstekend tegemoet aan de eisen die aan leiderschap in de 21e eeuw worden gesteld. Van leidinggevenden wordt verwacht dat zij zich niet meer gedragen als een ouderwetse ‘baas’, maar als een moderne duizendpoot, die uit de voeten kan met de uitdagingen van deze tijd. Ze moeten zowel de ‘leider’ zijn die doelen stelt en resultaten meet, als de ‘dienaar’ die faciliteert en medewerkers uitnodigt te excelleren. En ze moeten alle posities tussen deze twee extremen kunnen innemen, waarbij timing en flexibiliteit belangrijk zijn.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met adviseur Susan Adam (susanadam@mura.nl) van Mura Zorgadvies. Zij weet alles over de trainingen in oplossingsgericht werken.

Zie voor meer informatie, literatuur en trainingen:

Start typing and press Enter to search