Podcast Oktober 2020

Huisarts en wetenschap – Compilatie: Claudicatio intermittens, COVID-19, Nieuws en Rosacea – Oktober 2020

We beginnen deze oktober maand met een interview met huisarts en epidemioloog Marie-Louise Bartelink. In dit interview door Femke Veldman, zal Marie Louise voor ons samenvatten wat we kunnen concluderen uit de verschillende bestaande richtlijnen en hoe we die goed kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk. Daarna wordt Wendy van den Oever geïnterviewd door Linn Dobrowolski over hoe verschillende patiëntenkenmerken een voorspellende waarde kunnen hebben op een ernstiger ziektebeloop van COVID-19. Dan volgt het nieuws door Tessa Dijksman en Ellen Marsch, ons nieuwe huisartspodcast-lid! [...]

Huisarts en wetenschap – Claudicatio intermittens, goede zorg in de eerste lijn! – Oktober 2020

Een interview door Femke Veldman met huisarts en epidemioloog Marie-Louise Bartelink. In dit interview zal Marie-Louise voor ons samenvatten wat we kunnen concluderen uit de verschillende bestaande richtlijnen en hoe we die goed kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk.

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – COVID-19, wat zijn onafhankelijke voorspellers van een ernstig beloop van COVID-19 – Oktober 2020

Wat zijn onafhankelijke voorspellers van een ernstig beloop van COVID-19 en welke kenmerken hebben coronapatiënten met een ernstig ziektebeloop? Wendy van den Oever geeft uitleg hierover naar aanleiding van haar onderzoek in de eerste maanden van de COVID-19 crisis in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis. (interview door Linn Dobrowolski)

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – Herziene NHG behandelrichtlijn – Rosacea – Oktober 2020

In deze podcast bespreekt Miranda Kurver de herziene behandelrichtlijn over rosacea. Miranda Kurver is huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Zij vertelt over de pathogenese, de behandeling en over de wijzigingen ten opzichte van de eerdere behandelrichtlijn. Een interview door Femke Veldman.

In deze podcast dus voor het eerst een bespreking van een behandelrichtlijn! Dit is de start voor meerdere podcasts met NHG-richtlijnen en standaarden. Hou dat in de gaten!

Abonneer je via je favoriete podcast-app!

Vindbaar met: huisarts podcast

Podcast September 2020

Huisarts en wetenschap – September 2020 – Compilatie: Overtijdbehandeling door de huisarts, nieuws en een klacht in de huisartspraktijk

We beginnen deze septembermaand met een intrigerend interview met huisarts en seksuoloog Peter Leusink over de lessen uit het pilot traject 'overtijdbehandeling door de huisarts'. In dit interview door Tessa Dijksman wordt besproken wat wij als huisartsen kunnen leren over deze vorm van zorg die alle echte huisarts-aspecten in zich lijkt te hebben. Vervolgens praten Linn Dobrowolski en Tessa Dijksman ons bij over het laatste nieuws. We eindigen met een interview door Femke Veldman met Roland Friele, adjunct directeur van het Nivel over zijn uitgebreide onderzoek naar een klacht in de [...]

Huisarts en wetenschap – September 2020 – Overtijdbehandeling door de huisarts

Sinds kort kun je als huisarts je eigen patientes (tot 6 weken en 2 dgn amenorroeduur) een overtijdbehandeling met medicatie aanbieden. Luister naar het intrigerende interview met huisarts en seksuoloog Peter Leusink over de lessen uit het pilot traject.

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – September 2020 – Een klacht in de huisartspraktijk

Een interview door Femke Veldman met Roland Friele, adjunct directeur van het Nivel over zijn uitgebreide onderzoek naar een klacht in de huisartspraktijk. Wat wil de patiënt hier eigenlijk mee bereiken? Wat kun je als huisarts dan het beste doen? Luister mee!

Open in nieuw scherm

Podcast Augustus 2020

Huisarts en wetenschap – Augustus 2020 – Compilatie: Premature ovariële insufficiëntie, Nieuws en Communicatie bij SOLK

We beginnen deze maand met een interview over premature ovariële insufficiëntie (POI) of is het een premature diagnose? Een interview met Annemarie Sliedrecht, kaderhuisarts urogynaecologie (interview door Femke Veldman). Daarna praat Linn Dobrowolski ons bij over het laatste nieuws. We eindigen met Juul Houwen die vertelt over de resultaten van zijn onderzoeken over de communicatieve vaardigheden van de huisarts bij SOLK klachten. Wat kan helpen in deze vaak lastige consulten? (interview door Chantal Snijders)

Podcast Juli 2020

H&W Compilatie; Over grenzen naar frisse berglucht, over psychische klachten bij vluchtelingen en over de benadering van verstandelijk beperkten – Juli 2020

Deze maand staat het tijdschrift H&W in het thema "over de grens". Wij hebben drie interessante artikelen uitgelicht in deze podcast. We beginnen met een interview door Chantal Snijders met Evelyn Brakema, over de invloed van fijnstof en hoogte op het ontwikkelen van COPD. Daarna volgt Pim Scholte (psychiater) over psychische klachten bij vluchtelingen (interview door Linn Dobrowolski). Daarna eindigen we met ruim een uur bijscholing door een AVG en huisarts over somatische en communicatieve uitdagingen bij verstandelijk beperkten (interview door Femke Veldman). Door een beperkte [...]

H&W; Psychische klachten bij vluchtelingen – Juli 2020

Pim Scholte is psychiater en expert op het gebied van psychosociale klachten bij migranten, vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. In dit interview met Linn Dobrowolski legt hij uit welke existentiële vragen er meespelen bij het ontstaan en onderhouden van de psychische klachten en vertelt hij wat er moeilijk is in de diagnostiek de klachten in deze patiëntengroep. Ook geeft hij tips over het gebruiken van een tolk tijdens het consult en waarom benzodiazepinen geen voorkeur hebben bij slaapproblemen.

Shownotes: * Artikel over Syrische Vluchtelingen (in Engels) van [...]

H&W; Een bijscholing van een AVG en huisarts over de benadering van verstandelijk beperkten – Juli 2020

Ruim een uur bijscholing door een AVG en een huisarts over somatische en communicatieve uitdagingen bij verstandelijk beperkten (interview door Femke Veldman).

Shownotes:

Zoeken naar een AVG in de regio: www.nvavg.nl

Boek: Medische zorg voor patienten met een verstandelijke beperking

Open in nieuw scherm

Podcast Juni 2020

H&W Compilatie; Nieuws, Intermitterende Torsio testis, Stoppen met roken, Koorts op Kinderdagverblijven – Juni 2020

Allereerst praten Tessa Dijksman en Linn Dobrowolski ons bij over het recente H&W nieuws, daarna vertelt Pim Keurlings over een intermitterende torsio testis aan de hand van een interessante casus (interview door Linn Dobrowolski). Vervolgens vertelt Puck Nagtzaam over het belang van steun van collega's bij het stoppen met roken. We eindigen met Kirsten Peetoom over feverphobia op kinderdagverblijven, al heeft iedereen nu last van een beetje feverfobie. (laatste 2 interviews Femke Veldman)

Podcast Mei 2020

H&W Compilatie; zwangerschapsgerelateerde bekkengordelpijn, nieuws, batterij inslikken door kinderen – Mei 2020

In deze podcast vertelt Jan Mens over zwangerschapsgerelateerde bekkengordelpijn, van cavia’s tot mensen. Daarna volgt het H&W nieuws door Tessa Dijksman en Linn Dobrowolski. Ten slotte legt Antoinette van Riel uit wat te doen met baby’s en peuters die een batterij hebben ingeslikt. De interviews zijn beiden gedaan door Linn Dobrowolski.

Open in nieuw scherm

Podcast April 2020

H&W Compilatie; De sexuele moraal van de huisarts, het H&W nieuws en bloeddrukregulatie bij ouderen – April 2020

In deze podcast proberen we ons even af te leiden van de coronaproblematiek. Peter Leusink gaat in op de geschiedenis van de seksuele moraal bij de huisarts: ‘l’histoire se répète’. Daarna bespreken Tessa Dijksman en Mariëlle van Avendonk het laatste H&W-nieuws. Ten slotte gaat Emma van Bussel in op de bloeddrukregulatie bij ouderen. De interviews zijn afgenomen door respectievelijk Femke Veldman en Chantal Snijders.

Open in nieuw scherm

Podcast Maart 2020

H&W Compilatie; Nieuws, wonden van de tong en PST door POH GGZ bij SOLK – Mrt 2020

In deze podcast bespreken Tessa Dijksman en Mariëlle van Avendonk het laatste H&W-nieuws. Daarna vertelt Pim Keurlings alles over tongwonden. Dan bespreekt Hans van der Wouden het wetenschappelijk bewijs voor cognitieve gedragstherapie (PST) door de praktijkondersteuner ggz bij SOLK. Ten slotte legt Lidewij Windt PST nader uit, met een handig praktijkvoorbeeld. De interviews zijn afgenomen door respectievelijk Chantal Snijders en Femke Veldman. 

Read More

Podcast Februari 2020

H&W Compilatie; Hulp bij zelfdoding, de gevolgen van hersenletsel en nieuws – Feb 2020

In deze podcast wordt Michiel Marlet geïnterviewd over hulp bij zelfdoding met een drank, als alternatief voor euthanasie met intraveneuze middelen. Daarna volgt Caroline van Heugten over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Ze gaat in op het erkennen van het probleem, het herkennen en verwijzen. De interviews zijn gedaan door Femke Veldman. Tessa Dijksman bespreekt ten slotte de belangrijkste nieuwsitems uit H&W van de afgelopen maand.

Podcast Januari 2020

H&W; Penicillineallergie en koolhydraatbeperkt dieet – Jan 2020

Allereerst bespreken we de penicillineallergie met Ananja Middel. Is het wel een allergie? En zo ja, hoe dan verder? Vervolgens hebben we het met Hans Wijland over het wetenschappelijk bewijs voor een koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes mellitus type 2. De interviews zijn afgenomen door Femke Veldman en we sluiten af met het H&W-nieuws door Tessa Dijksman en Chantal Snijders.

Open in nieuw scherm

Podcast December 2019

H&W; Antidepressiva, kinkhoest en oorpijn – dec 19

Over antidepressiva in de dagelijkse praktijk, waarin 10 belangrijke vragen uit de praktijk worden beantwoord. Vervolgens: kleine kinderen met kinkhoest: een gevaarlijke combinatie, gevolgd door: veelgestelde vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Daarna volgt een interview over pijnbestrijding bij kinderen met otitis media acuta. We sluiten af met het H&W-nieuws.

Open in nieuw scherm

Podcast November 2019

H&W november 2019

GHB maakt meer kapot dan je lief is met Marloes Minnaard en Tim Peeters, H&W up-to-date met Linn Dobrowolski en Tessa Dijksman, die samen de recentste nieuwsitems bespreken en vervolgens Kees Kramers over deprescribing; minderen met medicijnen, bij wie en hoe?

Open in nieuw scherm

Abonneren

Van podcast naar beluisteren. Podcasts zijn te downloaden vanaf deze website op computer of telefoon. Handiger is het abonneren op de huisarts podcasts via een RSS-feed of nog makkelijker via een podcasts app.

Start typing and press Enter to search