Scroll naar beneden voor alle H&W podcasts

Podcasts Mei 2023

H&W – Mei 2023 #1 – Duurzaamheid, een CO2-neutrale huisartsenpraktijk

Deze derde podcast in de serie over duurzaamheid in de huisartsenzorg vertelt huisarts Dennis Pot in een interview met LinnDobrowolski over zijn CO2-neutrale huisartsenpraktijk. Hoe zette hij deze op, hoe compenseert hij de CO2 uitstoot en hoe zorgt hij voor minder verbruik en verspilling?  Luister naar hoe hij bevlogen zijn verhaal vertelt, naar tips en zijn ideeën over hoe we anders naar de zorg zouden kunnen kijken om het milieu minder te belasten en mileuvriendelijker te werken als huisarts.

H&W – Mei 2023 #2 – Commentaar op de nieuwe visie ‘huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek’ 

Een opiniestuk van Peter Lucassen over de nieuwe visie 'Huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek' . Peter Lucassen is huisarts en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, afdeling eerstelijns geneeskunde.  Hij vertelt over het commentaar op de visie op 3 punten. Ten eerste over klachten die bij het leven horen. Ten tweede "Wat moeten huisartsen met dsm diagnoses? Ten derde "Wat gaat de poh ggz concreet doen? Luister mee!

Links bij deze podcast: De visie: https://www.nhg.org/thema/psychische-huisartsenzorg/visie-huisartsenzorg-voor-patienten-met-psychische-problematiek/

Artikel Jim van Os: https://www.henw.org/artikelen/psychiater-jim-van-os-huisartsen-moeten-zich-bewust-worden-van-de-enorme-invloed-die-ze

Podcast over PST: https://www.huisartspodcast.nl/h-pst-uitleg-mrt-2020/

Podcasts April 2023; Herziene NHG standaard Mictieklachten bij mannen –

Ook als accreditatie pilot

H&W – April 2023 – Herziene NHG standaard Mictieklachten bij mannen – ook als accreditatie pilot

In deze podcast word je helemaal bijgepraat over de herziene NHG standaard mictieklachten bij mannen. De spreker is Selma Bouthoorn, huisarts en wetenschappelijk medewerker van het NHG en de interviewer is Femke Veldman.  Dit is een H&W podcast die ook gebruikt wordt voor een accreditatie - pilot. Om mee te werken aan die pilot willen we je van harte uitnodigen om deze podcast te beluisteren via de ELO website. Door deze pilot hopen we dat podcasts in de toekomst geaccrediteerd kunnen worden!  ELO: https://elearning.nhg.org/course/view.php?id=398

Podcasts April 2023

H&W – April 2023 #1 – Ook artrose een belangrijk gevolg van de obesitas pandemie

Hoe groot is het probleem artrose en wat is er bekend over de link artrose en overgewicht? In deze podcast wordt hierop antwoord gegeven door dr. Jos Runhaar (Assistant professor, Erasmus MC) en dr. Marieke Landsmeer, (huisarts in Delft en in 2021 gepromoveerd op de preventie en voorspellen van knieartrose). Een interview door Femke Veldman, huisarts. 

H&W – April 2023 #2 – Effectief rookstopprogramma in Almere

Roken is helaas nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. In 2021 rookte nog 20% van de volwassenen. Minder dan een derde van hen had een serieuze stoppoging ondernomen die langer dan 24 uur duurde. In deze podcast eindelijk hoopvol nieuws!

Huisarts Tessa Dijksman interviewt kaderhuisarts GGZ, Michael Brouwer en wetenschappelijk medewerker van het Trimbos instituut, Iris Kramer, over hun zeer succesvolle stoppen met roken interventie in Almere. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: hun slagingspercentage was bijna 40%, dubbel zo veel als gebruikelijke zorg. Hoe is hun dat gelukt? Luister mee!

Podcasts Maart 2023

H&W – Maart 2023 #1 – Oog voor diversiteit

Het is belangrijk dat de huisarts basiskennis heeft over genderzorg, want statistisch gezien kom je het in elke huisartspraktijk meerdere malen tegen. Dit stelt Baudewijntje Kreukels, vorig jaar benoemd tot hoogleraar medische psychologie, in het bijzonder gender-en geslachtsvariaties.

In deze podcast interviewt huisarts Tessa Dijksman haar voor het H&W van maart 2023. Ze bespreken de nieuwste definities, resultaten uit onderzoek, hoe de genderzorg in Nederland geregeld is én tips hoe je hier als huisarts het beste mee om kunt gaan. Luister ook mee! 

Relevante artikelen: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/biologen-zien-steeds-meer-tussen-man-en-vrouw-er-is-sprake-van-een-uitgebreide-genetische-waterval~b7315c35/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/genderzorg-meer-gebaat-bij-onderzoek-dan-bij-meningen.htm De richtlijn: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/kwaliteitsstandaard_transgenderzorg/startpagina_-_transgenderzorg.html

H&W – Maart 2023 #2 – Zorg voor Zingeving, 4 praktische handvatten

In deze podcast praten we over alle facetten rondom zingeving die we in de huisartspraktijk kunnen tegen komen.  Femke Veldman zit aan tafel met drie sprekers, namelijk Jos Somsen (praktijkondersteuner GGZ), dr. Pieter Barnhoorn (huisarts en afgelopen 2 februari gepromoveerd op Professionele identiteits vorming als huisarts in opleiding) en Gaby Jacobs (hoogleraar humanistisch geestelijke verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht). Deze sprekers kunnen het onderwerp zingeving van allerlei kanten belichten, waarbij je vervolgens met 4 praktische handvatten de praktijk in gaat.

Gerelateerde content

Boeken; "Helpen is moeilijk" van Bauke Koekkoek en "Zingevende gespreksvoering, helpen als er geen oplossingen zijn".

Informatie over geestelijke verzorging, ook in de eerste lijn: www.geestelijkeverzorging.nl. Hier zijn ook de gegevens van de regionale Centra voor Levensvragen te vinden.

Signalerings- en verwijzingstool ‘Zorg voor Zingeving’ - handreiking zorgverleners voor aandacht voor zingeving in de thuissituatie: https://palliaweb.nl/getmedia/c88a96ad-b690-4f3d-8347- d4f676167fdc/Informatiefolder-Signalerings-en-verwijzingstool-zorg-voor-zingeving.pdf

Richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase: https://palliaweb.nl/richtlijnen- palliatieve-zorg/richtlijn/zingeving-en-spiritualiteit

Korte film over een Nederlandse huisartsenpraktijk waar een geestelijk verzorger werkzaam is: https://www.youtube.com/watch?v=4OInVNbUeJs&t=15s

H&W – Maart 2023 #3 – Beter niet doen

Less is more. In dit interview met Simone van Dulmen bespreken we een onderzoek naar het aanscherpen van aanbevelingen in de NHG-richtlijnen om onnodige handelingen niet of stukje minder te gaan doen. Wat zijn die aanbevelingen en wie gaat ons daarbij helpen?

Podcasts Februari 2023

H&W – Februari 2023 #1 – Duurzaamheid begint in je eigen praktijk

In deze tweede podcast over duurzaamheid in de huisartsenzorg, wordt Iris Wichers geïnterviewd door Linn Dobrowolski. Iris spreekt als huisarts, senior wetenschappelijk medewerker en ambassadeur duurzaamheid bij het NHG bij de afdeling richtlijnontwikkeling over hoe duurzaamheid een plek heeft gekregen in bijvoorbeeld de richtlijnen en binnen het NHG zelf. Ook licht zij het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk toe en geeft zij tips hoe je door kleine veranderingen in je praktijk, veel duurzamer kan werken.

Zie bijgevoegd document voor de referenties bij deze podcast.

H&W – Februari 2023 #3 – Herziene NHG standaard zwangerschap en kraambed

In deze podcast vertellen Vera Christine Mertens (wetenschappelijk medewerker bij het NHG0 en Karen Damen (Verloskundig actief huisarts in Linschoten) over de wijzigingen in de herziene standaard. Het gaat onder andere over de behandeling van ijzergebreksanemie, een update over hyperemesis gravidarum en een uitbreiding van de informatie over normaal huilgedrag en gastro oesofageale reflux. Luister mee! (een interview door Femke Veldman)

Podcasts Januari 2023

H&W – Januari 2023 #1 – Context & beleid bij huilbaby’s – Wat is er bewezen

Een excessief huilende zuigeling, oftewel huilbaby, kan ouders tot wanhoop drijven en is een veelvoorkomende reden om jeugdarts, kinderarts of ons als huisarts te raadplegen. 

Tijd voor een update! Huisarts Tessa Dijksman gaat in gesprek met kinder­arts Ineke de Kruijff en huisarts Milou Croes die er beiden het nodige over onderzocht en geschreven hebben. Want wat is er rondom huilbaby's nu echt bewezen? Bestaat verborgen reflux? Zijn er minder/geen huilbaby's in derde wereld landen? Wat is de invloed van psychische problemen bij ouders? En vooral: hoe kunnen wij als huisartsen ouders met een huilbaby nu het beste helpen? Luister mee!

Handige informatie: Het acroniem ‘it cries’ als DD: Infectie, Trauma, Cardiaal of chirurgisch, Reactie op voeding, Immunisatie, Eczeem of eye, Strangulatie door een tourniquet van haar of een draadje.

Handige sites: https://www.cyberpoli.nl/huilbaby/ https://www.helpmijnbabyhuilt.nl/ https://www.opvoeden.nl/veel-huilen-2559/ https://www.henw.org/artikelen/protonpompremmer-bij-zuigelingen-baat-niet-en-schaadt-mogelijk-wel https://www.imhnederland.nl/imh-specialist/ https://www.antoniusziekenhuis.nl/nieuwsoverzicht/eerder-de-juiste-zorg-voor-ouders-met-huilbaby

Gerelateerde podcasts: https://www.huisartspodcast.nl/hw-mei-2022-2-de-huisarts-en-de-ontwikkelende-ouder-babyrelatie/ (podcast over IMH specialist)

H&W – Januari 2023 #2 – Alcohol en jeugd

In dit themanummer over kinderen komt ook alcohol aan bod. in deze podcast vertelt kinderarts Nico van der Lely over de schadelijke effecten van alcohol bij kinderen en wat kunnen wij er als huisarts mee. Luister mee in deze dry january! Een interview door Femke Veldman. 



Links naar websites waar naar wordt verwezen

https://pointer.kro-ncrv.nl/wat-ziet-een-tiener-online-aan-alcohol

https://www.stichtingjeugdenalcohol.nl

https://stap.nl

https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/



Podcasts December 2022

H&W – December 2022 #1 – Keuzehulpen en keuzekaarten, hoe gebruik je ze in de spreekkamer?

Keuzekaarten en keuzehulpen. Ken jij ze allemaal? Er zijn er redelijk wat ondertussen, van NHG makelaardij en ook commerciële varianten. Wat moet je er als huisarts van weten om ze goed in te zetten? In deze podcast bespreken Anouk Baghus (AIOTO huisarts geneeskunde Maastricht) en Femke Veldman (huisarts) de volgende zaken omtrent de keuzemiddelen. Hoe worden ze gemaakt? welke zijn er en waarom? het verschil tussen de keuzemiddelen van de eerste en tweede lijn, wat je moet weten over commerciële varianten en wat kan je in de toekomst verwachten? Luister mee!

En de link naar het overzicht van de keuzekaarten: https://www.thuisarts.nl/overzicht/keuzekaarten/

H&W – December 2022 #2 – Een prik in de bil als alternatief bij knieartrose?

Liever een prik in je bil dan in je knie? Recent onderzoek toont aan dat bij gonarthrose dit net zo goed werkt om de pijnklachten te verminderen. Net zo goed, maar wel wat langer geduld hebben. Luister naar interview hierover van Marco Krukerink met Ellen Tameeris hierover.

H&W –  December 2022 #3 – Q&A Liraglutide – Waarom wordt dit middel vergoed?

Dit is een Q&A n.a.v. de H&W podcast over Liraglutide van augustus 2022. In die podcast wordt beschreven wat Liraglutide is, doet en kost. Uiteraard is het aan te raden die podcast te luisteren voordat je deze podcast luistert.  Over de podcast van augustus is een vraag binnengekomen van Frans Sturm, huisarts in Bosschenhoofd in Noord Brabant. Veel dank daarvoor! De vraag is in het kort waarom wordt dit middel vergoed? En waarom zal naltrexon/bupropion binnenkort vergoed worden? Vanuit het Zorginstituut zal Jolanda de Boer deze vraag beantwoorden. We bespreken wat het Zorginstituut doet, wat criteria kunnen zijn om medicatie te vergoeden en hoe dat proces bij Liraglutide is verlopen. Dit is een interview door Femke Veldman Luister mee!

H&W – December 2022 #4 – Herziene NHG-standaard PDS

In deze podcast vertellen Otto Quartero en Ad Masclee over het prikkelbare darmsyndroom. Ze nemen de luisteraar mee door de herziene NHG-standaard en daarnaast vertellen deze ervaren dokters hoe zij het probleem in de spreekkamer benaderen/benaderden. 

Otto Quartero is huisarts in Diepenveen en lid van de NHG werkgroep PDS, 1999 gepromoveerd op functionele maagklachten en daarna verder onderzoek gedaan naar functionele buikklachten aan het Julius centrum. Ad Masclee is gepensioneerd hoogleraar maagdarmleverziekten aan het Maasrtict UMC +. Het interview door Femke Veldman (huisarts).

H&W – December 2022 #5 – MDR Littekenhypertrofie & Keloïd

Littekenhypertrofie en keloïd. Wat is een normaal litteken en wat niet? En wat kunnen we er als huisarts mee? In deze podcast vertelt Iris Wichers (huisarts en wetenschappelijk medewerker bij het NHG) over de Multidisciplinaire richtlijn littekenhypertrofie. Een interview door Femke Veldman (huisarts).

Podcasts November 2022

H&W –  November 2022 #1 – Wat kunnen huisartsen doen aan de sociale oorzaken van ziekte?

In deze podcast vertelt Peter Lucassen, huisarts en onderzoeker aan de afdeling huisartsgeneeskunde aan het Radboud UMC, over sociale oorzaken van ziekte en het sociaal recept als potentiële oplossing. Wat is het? Waar is het? En wat is het bewezen nut. Luister mee en kijk in het originele artikel of op de website van jouw gemeente welk sociaal recept er is bij jou in de buurt! Een interview door Femke Veldman



Podcasts Oktober 2022

H&W –  Oktober 2022 #1 – Wat we als huisarts kunnen doen aan duurzaamheid

Luister in deze podcast naar Evelyn Brakema (gepromoveerd, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie). Zij uit haar zorgen over de klimaatcrisis en de effecten op gezondheid. Zij legt uit hoe huisartsen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de groene transitie door duurzamer te werken. Luister in dit 45 minuten durende interview door Linn Dobrowolski naar het belang van duurzaamheid in de zorg, wat er gedaan wordt en wat wij als huisartsen kunnen doen. Dat is wellicht meer dan je denkt. 

H&W –  Oktober 2022 #2 – Coxitis fugax en andere niet-traumatische aandoeningen aan de heup bij kinderen

In de podcast vertelt Heleen Staal, Orthopedisch Chirurg en opleider in het Maastricht UMC+, over jonge kinderen die mank lopen, zonder trauma. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Van de onschuldige coxitis fugax tot andere aandoeningen aan de heup die minder onschuldig zijn. Hoe maken we hierin het verschil? In deze podcast komt de differentiaal diagnose aan bod.

H&W –  Oktober 2022 #3 – Herziene NHG-standaard het soa-consult

In deze podcast bespreken Michelle Bruggeling (huisarts en wetenschappelijk medewerker bij het NHG) en Femke Veldman welke punten worden aangepast in de herziene standaard het SOA consult. Ze bespreken het Mycoplasma genitalium en twee herziene onderwerpen HIV en Chlamydia. Luister mee!

H&W –  Oktober 2022 #4 – Herziene NHG-standaard depressie

Meer aandacht voor suïcidaliteit in standaard Depressie. In deze podcast zijn Nikki Claassen (huisarts en beleidsadviseur bij het NHG en mede ontwikkelaar van de nieuwe NHG standaard depressie) en Femke Veldman in gesprek over twee onderwerpen waarop de standaard herzien is. Ten eerste is er meer aandacht voor suïcidaliteit in de herziene standaard. Ten tweede zijn de adviezen over antidepressiva veranderd.  In deze podcast wordt voor verdere verdieping verwezen naar twee elearnings, namelijk over suicidaliteit en depressie. Bij deze de links er naar toe;

https://www.nhg.org/winkel/producten/suicidepreventie-de-huisartsenpraktijk

https://www.nhg.org/winkel/producten/angst-en-depressie



Podcasts September 2022

H&W – September 2022 #1 – Kindgerichte zorg

Tot in de jaren 80 van de afgelopen eeuw werd er soms nog gedacht dat kinderen geen of anders pijn voelden. Die tijd ligt gelukkig allang achter ons, maar onderzoek van oa. geïnterviewde Piet Leroy, kinderarts en intensivist toont aan dat medische handelingen nog steeds voor veel blijvende schade kunnen zorgen als het verkeerd wordt aangepakt. Een hiaat in onze opleiding als arts? Mogelijk, luistert u mee naar praktische oplossingen om dit te verbeteren en het consult ook voor uw patiëntje en uwzelf aangenamer te maken. Veel luisterplezier! 

H&W – September 2022 #2 – Huisartsen en infectieziekten in het verleden

Huisartsen en infectieziekten, is het heden een spiegel van het verleden? In deze podcast kijken Mely van Malenstein (huisarts en liefhebber van archieven en geschiedenis) en Femke Veldman terug naar eerdere pandemieën om de geschiedenis van infectieziekten wat beter te begrijpen. Covid 19 schudde Nederland flink op. Is dat nieuw? Of een herhaling?  We beginnen deze podcast met cholera, dan de pokken en vervolgens de spaanse griep.

Podcasts Augustus 2022

H&W –  Augustus 2022 #1 – Liraglutide, het tovermiddel tegen overgewicht?

We praten in deze podcast over de het middel Liraglutide, is dat het tovermiddel tegen overgewicht? In deze podcast proberen we een goed inzicht te geven in de voors en tegens van het middel voordat je het als huisarts voorschrijft en ook waar moet de patiënt aan voldoen voor het vergoed wordt?

Ik ben in deze podcast in gesprek met Rutger Middelburg, epidemioloog, assistent professor bij afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum en redacteur bij het Geneesmiddelen Bulletin. Zelfs na ons gesprek blijken er nog enkele vragen onduidelijk. Deze zijn na ons gesprek nog toegevoegd aan de podcast, dus blijf luisteren!

De relevante links:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/glp1_agonisten

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/algemeen/regeling-zorgverzekering?anchor=B_141

https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2022/02/24/gvs-advies-liraglutide-saxenda

Het betreffende NHG standpunt/nieuwsbericht:
https://jjo9ubafw.nhg.org/actueel/nieuws/inzet-liraglutide-bij-de-behandeling-van-obesitas
https://www.nhg.org/actueel/nieuws/vergoeding-glp-1-agonist

Artsenverklaring en document vragen en antwoorden vergoeding farmacotherapie in de behandeling van overgewicht en obesitas:

Podcasts Juli 2022

H&W – Juli 2022 #1 – Groepsinterview themanummer Kopzorgen – deel 1, Brein of Geest?

Helaas is deze podcast tijdelijk niet te beluisteren via browser Safari. Graag een andere browser proberen, of via de podcast apps of spotify is hij gelukkig gewoon te beluisteren. In de komende dagen verwachten we dat dit probleem wordt opgelost. We horen het graag als het via de andere kanalen niet lukt. 

Dit is deel 1 van een tweedelig debat over kopzorgen rondom brein en geest. Menno Oosterhoff, Dick Swaab en Bert Keizer gaan in gesprek. In deel 1 filosoferen zij over de geest, het brein, neuronen en de vrije wil aan de hand van veel vergelijkingen uit het dagelijks leven en citaten uit hun boeken.

In deel 2 zullen we het hebben over de kopzorg psychisch lijden. Je moet niet de aandoening wegpoetsen, maar de vooroordelen daarover.

Interviewers Kim van Wijck en Femke Veldman.

Helaas is deze podcast tijdelijk niet te beluisteren via browser Safari. Graag een andere browser proberen, of via de podcast apps of spotify is hij gelukkig gewoon te beluisteren. In de komende dagen verwachten we dat dit probleem wordt opgelost. We horen het graag als het via de andere kanalen niet lukt.

H&W – Juli 2022 #2 – Groepsinterview themanummer Kopzorgen – deel 2, psychisch lijden

Dit is deel 2 van het groepsinterview, hierin zullen we het hebben over de kopzorg psychisch lijden. Je moet niet de aandoening wegpoetsen, maar de vooroordelen daarover.

Interviewers Kim van Wijck en Femke Veldman.

Helaas is deze podcast tijdelijk niet te beluisteren via browser Safari. Graag een andere browser proberen, of via de podcast apps of spotify is hij gelukkig gewoon te beluisteren. In de komende dagen verwachten we dat dit probleem wordt opgelost. We horen het graag als het via de andere kanalen niet lukt.

H&W – Juli 2022 #3 – Medicatieovergebruikshoofdpijn – deel 1, alle informatie op een rij

Medicatieovergebruikshoofdpijn oftewel MOH is voor veel huisartsen een lastige klacht. Want hoe herken je een patiënt die last heeft van MOH? Hoe pak je het detoxen aan en wat is nou goede terugvalpreventie? En wellicht nog belangrijker: Hoe voorkom je dat patienten hier uberhaupt in belanden?

In deze tweedelige podcast, zal huisarts Tessa Dijksman in deel 1 het gesprek aangaan met neuroloog Janneke Boelen en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen. Beiden hebben veel ervaring met dit ziektebeeld op de hoofdpijnpoli in Nijmegen. We bespreken o.a. het belang van herkenning, diagnose, detox en de preventie (tip: denk aan de regel van 2). Hopelijk kunt u zo ook beter bepalen of dit iets is wat u (of uw POH) zelfstandig in de eerste lijn wil begeleiden of dat u dit liever doorstuurt.

In deel 2 hoort u het speciaal opgenomen voorbeeld gesprek over MOH. Met neuroloog Janneke Poelen als haarzelf en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen als patiënt. In een kleine 10 minuten luistert u mee hoe u zo'n gesprek in de praktijk zou kunnen aanpakken.



H&W – Juli 2022 #4 – Medicatieovergebruikshoofdpijn – deel 2, het voorbeeldgesprek

Medicatieovergebruikshoofdpijn oftewel MOH is voor veel huisartsen een lastige klacht.

In dit deel 2 hoort u het speciaal opgenomen voorbeeld gesprek over MOH. Met neuroloog Janneke Poelen als haarzelf en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen als patiënt. In een kleine 10 minuten luistert u mee hoe u zo'n gesprek in de praktijk zou kunnen aanpakken.



H&W – Juli 2022 #5 – Lean werken in de huisartspraktijk

Canban, urinepotjes en knelpunten zoals drukte aan de telefoon.

Ulrich Schultz, huisarts en Margareth Heuveling (beiden lean adviseur) vertellen over lean werken in de eerste lijn. Wat is het? En waarom en hoe zou je lean werken kunnen toepassen in jouw huisartspraktijk?



Podcasts Juni 2022

H&W – Juni 2022 #1 – Intercollegiale digitale psychiatrische consultaties

Marco Blanker (huisarts-epidemioloog) en Femke Veldman bespreken de resultaten van het onderzoek naar de psychiatrische casuïstiek die op het digitale consultatie platform van Prisma werden gezet. Zijn dit vragen die met een NHG-standaard behandeld kunnen worden? Wat is de complexiteit en hoe snel wordt erop gereageerd? Misschien wel een goede manier van consulteren om de druk van de huisarts wat te verlichten!

Als huisarts of andere BIG-geregistreerde zorgverlener, kan je zelf toegang tot het online platform aanvragen via de volgende link; www.siilo.nl/prisma/

H&W – Juni 2022 #3 – Herziene NHG-standaard – Astma bij kinderen

De NHG-Standaard ‘Astma bij kinderen’ is recent volledig herzien. In deze podcast interviewt Tessa Dijksman, werkgroep-lid en huisarts Lia Boelman over de ins & outs van deze herziene standaard. In een klein half uur bent u weer helemaal up-to-date!

Want wat is er nu precies veranderd? We bespreken o.a. de indicaties voor bloedonderzoek, de nieuwe indeling van de astmacontrole, het afbouwen, het gebruik van SABA tijden sporten en de prednisonkuur tijdens een aanval. Ook blijken twee veel gebruikte termen inmiddels obsoleet en worden er duurzaamheidstips gegeven. Luistert u mee?

H&W – Juni 2022 #extra – Lap- en scheurverwondingen van de dunne huid

Je kent het wel, een dun stuk kwetsbare huid wat beschadigd en opgekruld is door een simpel trauma. In deze podcast vertelt Niels Langhout de tips and tricks rond de wondbehandeling van deze typische wond. Het oorspronkelijke artikel is verschenen in het H&W van dec 2021. Dit is even geleden, maar dit onderwerp blijft uiteraard relevant. Een interview door Femke Veldman.

NHG-Congres podcast 2022

NHG-Congres podcast 2022 – Poten in de klei, kop in de cloud

In deze podcast hoor je alle sprekers van het NHG-Congres van 2022. Het was een hele uitdaging om al het materiaal bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt! In een klein uur hoor je in chronologische volgorde een kort interview met de sprekers van de 3 keynote sessies, de 2 grote sessies, maar ook de kernboodschap van álle 18 kleine sessies in 1 minuut. De ons toegezonden 1-minuten fragmenten zijn uiteraard van wisselende kwaliteit, maar zeker goed te beluisteren en we willen bij deze dan ook graag alle sprekers hartelijk danken voor hun medewerking! De in de podcast genoemde handige links en websites kun je bij "read more" hieronder terugvinden. Tussen de sprekers door hoor je nog wat heuse congres vibes. Veel luisterplezier en hopelijk tot op het volgende congres!



Klik op "read more" voor een overzicht van de besproken links en documenten.

Podcasts Mei 2022

H&W – Mei 2022 #1 – Ondansetron op de huisartspost

Wat al werkte in het ziekenhuis moet op de huisartsenpraktijk dat toch ook goed doen? Verminderd ondansetron in het verminderen van braken bij kinderen op de huisartsenpost? Luister naar een interview met Anouk Weghorst door Marco Krukerink.

H&W – Mei 2022 #2 – De huisarts en de ontwikkelende ouder-babyrelatie

Huilende babies, vermoeide bezorgde ouders. Wat kan je als huisarts? In het eerste deel van deze podcast vertelt Marloes Gerrits als huisarts over de aanpak van een herkenbare casus. In deel twee geeft Heleen Mülder (Infant Mother Health-specialist) verder verdiepende uitleg. Verdragen, meer plezier beleven, de rol van de kinderarts, consultatie bureau en IMH specialist, al met al in 1 uur een overzichtelijke uiteenzetting om stress bij ouders en huisartsen te verminderen. Alvast een tipje van de sluier; "In een gezonde interactie is de ouder in 30% van de alledaagse situaties in staat om goed af te stemmen op het kind, en vinden in de overige 70% achteraf ‘reparaties’ plaats"

Podcasts April 2022

H&W – April 2022 #1 – E-health toepassingen in de huisartspraktijk: een intrigerend dubbelinterview tussen jong en oud

Welkom bij deze H&W podcast van april, met speciale aandacht voor het thema van het NHG congres deze maand met de titel: ‘poten in de klei, kop in de cloud’. Naar aanleiding van dit thema en het feit dat het NHG dit jaar al 65 jaar bestaat, worden twee huisartsen uit verschillende digitale generaties geïnterviewd. De eerste, Anne Loohuis heeft in het kader van haar promotieonderzoek een URinControl App ontwikkeld en succesvol gelanceerd. Ze staat aan het begin van haar huisarts carrière en zit, zou je kunnen zeggen “met haar kop in de cloud”. Onze andere gast, Joost Zaat, heeft het ‘groene-kaart’ tijdperk nog meegemaakt en heeft in zijn ruim 30 jaar lange ervaring als huisarts zeker wel ‘met zijn poten in de klei gestaan’. Ook heeft hij zich in zijn columns in oa de Volkskrant, kritisch uitgelaten over sommige digitale ontwikkelingen. Vragen als: 'Hebben apps eigenlijk wel toegevoegde waarde in de huisartspraktijk?' en 'Hoe zorgen we als huisartsen dat we ook in de toekomst met beiden benen op de grond blijven staan?' worden in dit interessante dubbelinterview beantwoord. Luister mee!

H&W – April 2022 #2 – Observaties en lessen van een interventie in risicovol opiaatgebruik

Thomas Knuijver, Verslavingsarts en docent aan het Radboud UMC, vertelt over de observaties van een interventie om risicovol opiaatgebruik terug te dringen. Het is een samenvatting van mooie resultaten, goede samenwerking en mooi potentieel om risicovol opiaatgebruik aan te pakken.

Tijdens het uitleggen van de interventie worden al veel stukjes onderwijs gegeven over dit verslavende goedje en aan het eind van de podcast als deel 2, legt Thomas uit hoe we de opiaatwens in de spreekkamer kunnen benaderen.

In de bijlagen vind je de documenten die besproken worden in de podcast, Ten eerste het document over verstandig opiaten voorschrijven en ten tweede werkafspraken oxycodon voor voorschrijver en apothekers, wellicht een mooie opzet voor een interventie in jouw regio!

H&W – April 2022 #3 – NHG-standaard – Langdurig klachten na Covid-19

De nieuwe NHG standaard langdurig klachten na Covid-19 wordt in deze podcast toegelicht door Fleur Otto en Hanneke stam. Wat kan je als huisarts adviseren, wat kunnen paramedici, wanneer en waarom te verwijzen en over wat je nog meer kan vinden in de standaard. Een interview door Femke Veldman.

Podcasts Maart 2022

H&W – Mrt 2022 #1 – Advance Care Planning

Praten over toekomstige zorg, hoe doe je dat?

In dit zinvolle interview praat huisarts en promovenda Jolien Glaudemans je bij over Advance Care Planning (ACP). We hebben er als huisarts allemaal over gehoord, een gedeelte van ons bespreekt dit al op structurele wijze, maar er is nog veel onduidelijk voor patiënten en er is weinig uniformiteit. Een korte 'en wilt u dan nog gereanimeerd worden?' voldoet eigenlijk niet meer. Erg fijn om dus eens in te zoomen op het ACP gesprek: Wat bespreek je nu precies, wanneer voer je dit gesprek en hoe pak je het aan? Tip van de sluier: Een algemene informatieavond (wellicht gefinancierd met O&I geld) is erg nuttig en qua taalgebruik (voor meer begrip en minder 'afgeschrikte' patienten) zou het beter zijn om de term 'Advance care planning' in zijn geheel te verlaten en te kiezen voor de zin 'praten over toekomstige zorg'.

Luister je mee?

Voor meer informatie zie het promotieboekje van Jolien, de informatiefolder en informatiebrief voor patiënten: https://dare.uva.nl/search?field1=keyword;value1=Glaudemans;docsPerPage=1;startDoc=2

Reacties ontvangen we graag: Mail naar redactie@H&W.org

H&W – Mrt 2022 #2 – Regioverschillen Euthanasie

Komt er meer euthanasie voor in de ene gemeente dan de andere en hoe komt dat? Is dat dan erg? En betekent dat wat voor hoe wij onze zorg rond het levenseinde moeten inrichten? Deze en meer vragen proberen Stef Groenewoud en collega's te beantwoorden in het onlangs verschenen artikel in H&W. Luister naar het gesprek tussen Stef Groenewoud en Marco Krukerink hierover.

H&W – Mrt 2022 #3 – Herziene NHG-standaard Dermatomycose

In deze podcast worden alle nieuwe inzichten over dermatomycose en onychomycose besproken door Nikki Claassen en Femke Veldman. Van welke crème op de dermatomycose als de voor en nadelen van de onychomycose behandelingen, zowel van de orale medicatie en zijn alternatieven als miconazol nagellak of lasertherapie. 

Podcasts Februari 2022

H&W – Feb 2022 #1 – Centrum Seksueel Geweld – Deel 1 – Wat moet je als huisarts weten en doen?

In deze tweedelige podcast wordt Toine Lagro-Janssen door Femke Veldman geïnterviewd over het Centrum Seksueel Geweld (CSG). In dit eerste deel vertelt ze waar het CSG voor staat en wat ze doet. Daarna vertelt ze wat jij als huisarts kan doen om het slachtoffer op te vangen, in het acute stadium en ook daarna. In de volgende podcast, deel 2, zal ze in gaan om het onbewust victim blaming. 

Website: https://centrumseksueelgeweld.nl

Telefoonnummer: 24/7 bereikbaar: 0800-0188

Enkele besproken punten voor tijdens het spreekuur;  - Beschermende factoren voor de toekomst, heeft ze een netwerk, heeft ze werk? - Heeft ze een partner die het weet, kan het verteld worden en moet ze daar mee geholpen worden? - Voorgeschiedenis; situaties die niet beschermend zijn. Gepest? psychiatrische voorgeschiedenis? 

H&W – Feb 2022 #2 – Centrum Seksueel Geweld – Deel 2 – (Onbewust) Victim blaming

In deze tweedelige podcast wordt Toine Lagro-Janssen door Femke Veldman geïnterviewd over het Centrum Seksueel Geweld (CSG). In dit tweede deel vertelt ze over het victim blaming. Met de 'waarom' vraag maken we hier ons als huisartsen ook makkelijk schuldig aan. 

Scholing over Huiselijk en seksueel geweld: Seksueel en familiaal geweld (acuut/structureel) komen vaak voor met gevolgen voor de gezondheid. Deze scholing leert u te signaleren, het geweld bespreekbaar te maken en een slachtoffer respectvol te benaderen. Deskundige zorg kunnen leveren is voor alle betrokken hulpverleners van groot belang.

Zie verder: https://www.radboudumc.nl/onderwijs/scholingen/huiselijk-en-seksueel-geweld

H&W – Feb 2022 #3 – Syndroom van Cushing

In deze podcast zal Nellie Jans (kaderhuisarts diabetes) ons geheugen opfrissen over Cushing. De vele gedaanten van cushing worden uitgelegd aan de hand van hoge cortisol spiegels. Hoe zie je het? hoe meet je het? en wat doe je vervolgens als huisarts? Een interview door Femke Veldman.

Zet je internistische stukje brein aan en luister mee!

Met dank aan en voor meer informatie Bijniernet.nl; https://www.bijniernet.nl/bijnieraandoeningen/syndroom-van-cushing/

Allereerst, de beste wensen voor het nieuwe jaar!!

 

Podcasts Januari 2022

H&W – Jan 2022 #1 – Big data in de huisartsenzorg

In dit interview spreken huisartsen Pieter Buis en Tessa Dijksman met Prof. dr. Robert Verheij, hoogleraar bij Tilburg University en programmaleider bij het Nivel van het onderzoeksprogramma Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem.

In een uurtje worden we bijgepraat over het datalandschap van de huisarts. Hoe ziet het eruit? Hoe kunnen we hier het beste gebruik van maken en wat zijn de beperkingen en kansen voor de toekomst?

Luister mee en ontdek dat wij als huisartsen al jaren op een goudmijn zitten!

H&W – Jan 2022 #2 – Herpes genitalis

Herpes genitalis is voor patiënten een vervelende ziekte, vooral als deze vaak recidiveert. Minder bekend is dat er in 21% van de gevallen ook uitbraken buiten het genitale gebied kunnen optreden. Patiënten dan dus ook besmettelijk kunnen zijn voor hun baby of partner.

In deze podcast wordt Sofie van Nues geïnterviewd. Zij is huisarts uit Den Haag en heeft hier een goed casuïstiek artikel over geschreven in het Huisarts & Wetenschap.

Alles wat je moet weten over herpes genitalis, van transmissieroute en asymptomatische besmettelijkheid tot de (preventieve) behandeling, komt aan bod. Luister je ook mee?

H&W – Jan 2022 #3 – Q&A Herziene standaard Pijn. Hoe moet het in de praktijk?

Naar aanleiding van de podcast over de herziene NHG standaard pijn met spreker Doeke Keizer, kregen we de volgende vragen binnen van een huisarts:

1. Er werden wel zinnen benoemd die je zeker niét moet gebruiken. Maar liever zou ik zinnen horen die je wél moet gebruiken. Zou dat alsnog kunnen? 2. Valt somatisch verklaarde pijn ook onder sensitisatie? Bv inoperabele hernia, ingezakte wervel, artrose?

Femke Veldman gaat weer in gesprek met Doeke Keizer. De huisarts met veel affiniteit met pijn, met wie de podcast van december ook is opgenomen. Om vraag 1 te beantwoorden is Femke Veldman de patiënt, hij de huisarts. Daarna gaat Doeke in op vraag 2. Heb je ook een vraag? Laat het weten op redactie@nhg.org

Podcast December 2021

H&W – Dec 2021 #1 – “Ik wil serieus genomen worden”, over klachten op de HAP

In deze podcast vertelt Pieter Barnhoorn over zijn uitgebreide analyse van honderden klachten gericht aan de huisartsenpost (HAP). Waar klagen patiënten vooral over en wat kunnen wij als huisartsen van deze analyse leren om een groot deel van de klachten te voorkomen. Een interview door Femke Veldman.



H&W – Dec 2021 #2 – Q&A nav de herziene standaard maagklachten

Famotidine is toegevoegd als nieuwe stap in de herziene NHG-standaard maagklachten. Hierover zijn reacties binnengekomen bij H&W, dat dit middel best prijzig is. In dit interview door Tessa Dijksman vertelt apotheker Louis de Wiljes over de medicijnen die we kunnen voorschrijven voor maagklachten met bijbehorende kosten en gebruikersgemak voor de patiënt.



H&W – Dec 2021 #4 – Herziene NHG-standaard Pijn

In deze podcast zal Doeke Keizer (huisarts met expertise in chronische pijn) vertellen over de aanvullingen en verbeteringen in de NHG-standaard. Met zijn expertise licht hij  de nieuwe adviezen over chronische pijn toe en wat daarbij de plek is voor opiaten. Met casuïstiek uit de praktijk worden de theoretische adviezen uit de standaard praktisch gemaakt! Dit is een interview door Femke Veldman.



Extra Podcast November 2021; Herziening medicatie NHG-Standaard DM type 2

H&W – Nov 2021 #5 – Herziening Medicatie NHG-Standaard DM type 2 

In deze podcast bespreekt Tessa Dijksman de medicamenteuze wijzigingen van de NHG standaard DM II met kaderhuisarts diabetes Bertien Hart, die tevens in de NHG werkgroep zit en aansloot bij de overleggen over de internisten richtlijn.



Deze korte herziening van de standaard bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeer hoog risicopatiënten. Het advies is om bij deze patiënten eerder te starten met SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat deze bloedglucose verlagende middelen een afname geven op de kans op hart- en vaatziekten. De werkgroep vond het daarom belangrijk dat alle huisartsen hiervan op de hoogte waren.



Podcast November 2021

H&W – Nov 2021 #2 – Ketamine: populaire partydrug met urologische complicaties

Ketamine, alias Keta, Special K, Vitamine K, kan vervelende urologische complicaties geven. Pim Keurlings (huisarts en docent aan de de Radboud universiteit) vertelt aan de hand van twee casus wat de klachten zijn, hoe de urologische schade wordt veroorzaakt en wat kan er dan aan gedaan worden.



H&W – Nov 2021 #3 – Acute zwelling van de tong, wat te doen?

Een acute zwelling van de tong door een ACE-remmer. Hoe snel gaat dat? hoe lang moeten we observeren? wat kunnen we verwachten in de tijd daarna en hoe kan ik de antihypertensiva aanpassen? Pim Keurlings (huisarts en docent aan de Radboud universiteit) neemt je mee met een casus op de huisartsenpost en geeft antwoord op deze vragen. 



H&W – Nov 2021 #4 – Een onschuldig calciumtabletje

Een persisterende erythema migrans, hoe herken je dat en hoe komt het? In deze podcast gaan we  aan de hand van een casus in op de ingewikkelde farmacodynamiek tussen het behandelen van lyme met docycycline, het gelijktijdig gebruik van mineralen zoals een onschuldig calciumtabletje en een gastric bypass. We worden helemaal bijgepraat door Ewoud Baarsma (arts-onderzoeker op de Lyme poli van het Amsterdam UMC) en Marlotte van der Veer (apotheker en ziekenhuisapotheker i.o.).



Podcast Oktober 2021

H&W – Okt 2021 #2 – CAT: Statine in de ochtend of avond?

Hoe handig zou het zijn om een statine ook voor de ochtend te kunnen voorschrijven? Vooral bij oudere patiënten en in verpleeghuizen zou ochtendinname een uitkomst kunnen zijn en kan het de therapietrouw verbeteren. Zübeyde Göçmen zocht het uit in een CAT met als onderzoeksvraag “Heeft ochtendinname van een statine andere effecten dan avondinname?”. Linn Dobrowolski interviewt Zübeyde hierover, luister hier en hoor de resultaten van de CAT.



H&W – Okt 2021 #3 – Reflecterend testen heeft een bewezen positief effect

Ooit begon Wytze Oosterhuis (arts klinisch chemie) op eigen initiatief wat aanvullende logische labtestjes te doen om de huisarts te helpen in de diagnostiek. Dit werd daarna snel geëvalueerd met de betreffende huisartsen. Die waren daar enthousiast over en het project werd verder uitgerold. In deze podcast vertellen Wytze Oosterhuis en Wilhelmine Verboeket (onderzoeker op de afdeling klinisch chemie) hoe een recente studie positieve effecten laat zien van het reflecterend testen. En, wat is dat eigenlijk reflecterend testen? Een interview door Femke Veldman.

NB; In de podcast wordt besproken dat de intentie was om 600 dossiers te includeren. In totaal zijn er uiteindelijk 270 dossiers (148 interventiegroep, 122 controlegroep) geïncludeerd omdat achteraf toestemming van de patiënt nodig was voor dossier inzage.



H&W – Okt 2021 #4 – Herziene NHG standaard Hoofdpijn

Met de herziene NHG Standaard Hoofdpijn is er meer aandacht voor acute hoofdpijn en zijn er meer opties voor de behandeling van chronische hoofdpijn. Luister naar het interview van Marco Krukerink met werkgroeplid Alexandra Bensdorp om te horen wat er nog meer veranderd is. Ben je als huisarts weer helemaal blij en bij!



H&W – Okt 2021 #5 – Herziene NHG standaard Enkelbandletsel

In deze podcast vertelt Aimée Kok ons over de wijzigingen in de herziene NHG standaard enkelbandletsel. Als orthopeed en huisarts in opleiding is Aimée de aangewezen persoon om ons uitleg te geven over braces, tapes, schuiflade testen, propriocepsis, revalidatie schema's en wat er allemaal nog bij een enkelbandletsel komt kijken. Een interview door Femke Veldman. 

Luister en stel jezelf voor naast de onderzoeksbank!



Podcast September 2021

H&W – September 2021 – Stiekem overdraagbare aandoeningen

Een podcast over stiekem overdraagbare aandoeningen en een les over hoe je soa’s en seks bespreekt in de huisartsenspreekkamer. In deze podcast spreekt Linn Dobrowolski met prof. dr. Jan van Bergen nu hij het het vak verlaat vanwege zijn pensioen. Hij neemt ons mee in verhalen over SOA’s in Afrika, chlamydia testen en zinnige soa diagnostiek.

Jan pleit voor betere soa zorg en vertelt ons hoe je dat bereikt: namelijk met “LSD”. Luisteren, samenvatten doorvragen, zonder dat kan je geen goede diagnostiek doen. En: gebruik de taal van de patient: rimmen, dippen; vraag wat het is. En hou een beetje van je patienten, want zo kan je zinnige zorg bieden en tot waardevolle consulten komen. 



H&W – September 2021 – Contextueel werken – deel 1

In deze podcast vertellen huisartsen (en experts in de contextuele therapie) Joke van Ballegooijen en Chantal van Wijngaarden over contextueel werken in de huisartspraktijk. Zij zullen aan de hand van meerdere sprekende voorbeelden uitleggen hoe familierelaties een rol kunnen spelen in allerlei psychische en somatische klachten. Vervolgens zullen zij de basis van contextuele therapie uitleggen en handvatten geven om dat als huisarts toe te passen in de praktijk. Met genogrammen en hulplijnen kan de situatie met de patiënt goed in kaart gebracht worden en is er al vaak al een eerste stap gezet in contextuele therapie. Luister mee hoe je dit als huisarts aanpakt!

Omdat de voorbeelden talrijk en leerzaam zijn, zullen we in deel 2 nog in gaan op meer casuïstiek



Abonneer je
via je favoriete podcastkanaal
op de H&W/Huisarts podcast

Podcasts Augustus 2021

H&W – Aug 2021 – URinControl: zelfmanagement van urine-incontinentie met een app

Urine-incontinentie komt voor bij 1 op de 3 vrouwen, van wie een groot deel moeite heeft om hulp te vragen. Een app voor zelfmanagement van urine-incontinentie kan een laagdrempelig alternatief bieden en mogelijk de therapietrouw verbeteren. In deze podcast interviewt huisarts Tessa Dijksman, promovendi en huisartsen in opleiding Anne Loohuis en Nienke Wessels. Zij ontwikkelden de URinControl app voor alle vrouwen met urine incontinentie en onderzochten haar effectiviteit. Luister mee hoe je deze handige, gratis app morgen al kunt adviseren aan je patiënten!

NB. er zit géén verdienmodel of farmaceut achter deze app. De app is mede mogelijk gemaakt door steun van Zonmw en is voor altijd gratis te downloaden voor alle vrouwen in Nederland.



Zie ook: www.https://urincontrol.online/ https://www.thuisarts.nl/urine-incontinentie/ik-heb-urineverlies-urine-incontinentie-bij-vrouwen



H&W – Aug 2021 – NHG standaard Covid-19

In deze podcast de samenvatting van de nieuwe NHG-Standaard COVID-19. De diagnostiek en behandeling van COVID-19 in de acute fase staan centraal. Femke Veldman en Masja Loogman bespreken de belangrijkste onderdelen van de standaard: van saturatie tot het verrichten van diagnostiek en van de PCR-test tot de medicamenteuze behandelopties.



H&W – Aug 2021 – Epidurale injecties bij LRS

Mensen kunnen vaak en lang last hebben van lage rugpijn met uitstraling. Zijn epidurale injecties een oplossing om dit leed te bezweren? Luister naar het interview met Wilma Spinnewijn of dit ook het geval is en beter geïnformeerd deze groep te kunnen helpen als huisarts.



Podcasts Juli 2021

H&W – Juli 2021; Observatie technische vaardigheden

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. In deze podcast spreekt Tessa Dijksman met Chris Rietmeijer hoe je vorm kunt geven aan het observeren van technische vaardigheden. Aiossen en opleiders vinden dit vaak lastig. Aiossen kunnen bang zijn om door de mand te vallen. Opleiders laten het initiatief graag aan de aios over, omdat zij niet graag de rol van controleur innemen. Opleiders en aiossen moeten worden gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over hun eigen en elkaars vaardigheden, en over de wijze waarop ze met observaties willen omgaan.



H&W – Juli 2021; Medisch Leiderschap

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’.Deze podcast gaat over medisch leiderschap als fundament in de opleiding. Ben jij de reïncarnatie van Napoleon of slechts een slaafse volgeling? Maakt niet uit, volgens Claire Loots schuilt er een medisch leider in ieder van ons. Als we deze kwaliteit koesteren en een plek geven in de huisartsenopleiding zou dat de eerstelijnszorg en ons werkplezier ten goede komen. Luister naar het interview met haar door Marco Krukerink of je het daar mee eens bent. 



H&W – Juli 2021; Professionele Identiteitsvorming

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. In deze podcast praten we over het begrip professionaliteit. Wat is het en hoe wordt die gevormd? Welke rol spelen opleiders daarin? En hoe kun je als huisarts – tot aan je pensioen – aandacht blijven besteden aan je professionele identiteitsvorming? Femke Veldman gaat in gesprek met Pieter Barnhoorn over de verschillende aspecten van professionele identiteitsvorming gedurende je hele werkende leven, van aios tot aan je pensioen



Afscheidspodcast van Ivo Smeele
en introductie van Gijs Baaten

H&W-NHG: Afscheid van Ivo Smeele & introductie Gijs Baaten – Juni 2021

Let op: Deze podcast wordt live beluisterd tijdens het afscheid van Ivo op 8 juni 2021, 17.20!

Wat zullen we Ivo gaan missen! In deze podcast vertelt hij over zijn tijd bij het H&W en NHG. Een prachtig persoonlijk verhaal over zijn drijfveren om bij het H&W/NHG te werken en vervolgens over zijn tijd als hoofdredacteur. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en wat gaat hij nu doen? Met zijn PIZ-diploma op zak! Veel plezier met je pensioen Ivo!

Daarna stelt de nieuwe hoofdredacteur Gijs Baaten zich voor met zijn ideeën en plannen voor de toekomst. Veel plezier en succes bij het H&W Gijs!



Podcasts Juni 2021

H&W – Gemodificeerde Vasalva – Juni 2021

In deze podcast wordt in een interview door Femke Veldman de fysiologie en het wetenschappelijk bewijs voor de gemodificeerde vasalva uitgelegd door Jaap Euwema en Mariken Stegmann. Acrobatiek in de spreekkamer!



H&W – LESA Radiologie – Juni 2021

In deze podcast bespreekt Femke Veldman met huisarts Marloes Minnaard en radioloog Michiel van Werkum de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek. Het doel van dit document: het doelmatig aanvragen van radiologische diagnostiek bevorderen en onnodige diagnostiek voorkomen. In deze podcast leggen we uit hoe je de LESA in de spreekkamer kan gebruiken!

H&W – Wonca teaser – Juni 2021

Een leuke teaser voor het WONCA congres 2021 met als thema ‘practising person centred care’ dat van 6 tot en met 10 juli volledig online plaatsvindt! Luister mee naar dit korte, enthousiasmerende interview met Dorien Zwart, organiserend voorzitter en Jako Burgers, wetenschappelijk voorzitter, over hun favoriete sessies en tips voor dit internationale congres met Nederland als organisator. Aanmelden kan nog steeds! Zelfs last minute aanmeldingen kunnen, maar voor de leukste ‘round the table sessions’ en workshops is het advies uiteraard om je ruim van tevoren in te schrijven. Zie voor meer informatie:  https://woncaeurope2021.org/



Podcasts Mei 2021

H&W – Euthanasie bij psychisch lijden – Mei 2021

We beginnen deze maand met een zeer serieus onderwerp, namelijk euthanasie voor psychisch lijden. Ethicus Rosalie Pronk en Femke Veldman gaan over dit lastige onderwerp in gesprek. De kern: het gaat er vaak ook om gehoord te worden. Ga daarom in ieder geval het gesprek aan met de patiënt, hoe lastig ook.



Links bij deze podcast;

H&W; Hulp bij zelfdoding – Feb 2020


https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/levensbeeindiging_op_verzoek_psychiatrie/startpagina_-_levensbe_indiging_op_verzoek.html

https://www.euthanasiecommissie.nl/euthanasiecode-2018/bijzondere-onderwerpen/patienten-met-psychiatrische-aandoening



H&W – Spiraal vs ablatie bij menorragie – Mei 2021

Deze podcast gaat over de behandeling van hevig menstrueel bloedverlies met een hormoonspiraal of endometriumablatie. Deze behandelingen worden hiervoor beiden ingezet en zijn recent in een RCT vergeleken. Luister in deze podcast naar het interview van Linn Dobrowolski met auteur en promovenda Marian van den Brink: zij vertelt over de resultaten van de studie over wat de verschillen zijn tussen deze twee methoden in o.a. effectiviteit, wat houdt een ablatie in en wat is er belangrijk als je deze behandeling voorlegt aan patiënten? 

H&W – NHG standaard Hartfalen – Mei 2021

Tessa Dijksman (huisarts) interviewt in deze podcast, huisarts en lid van de werkgroep Mark Valk over de herziening van de NHG standaard Hartfalen. We gaan in op de wijzigingen t.a.v. de vorige standaard en bespreken met name de medicamenteuze behandeling. Wil je meer weten over de vroege herkenning en de diagnostiek van hartfalen? Luister dan ook de podcast ‘vroeger herkenning hartfalen’ die is opgenomen in samenwerking met de Hartstichting. Een goede aanvulling!

Podcasts April 2021

H&W – Chronische nierschade – April 2021

Luister hier hoe internist-nefroloog Rob van der Pas met Linn Dobrowolski zijn onderzoek bespreekt waaruit blijkt dat een groot deel van de patiënten met nierschade in de eerste lijn  maar ook vooral hóe je dit doet, namelijk door betere bloeddruk- en proteïnurie behandeling en het kijken naar het beloop van de nierfunctie.  Aan het eind van de podcast is er hopelijk geen nefrofobie meer!

H&W – Hoogbegaafdheid – April 2021

In deze podcast bespreekt Femke Veldman met Tessa Kieboom, hoogleraar hoogbegaafdheid, dat je ook ziek kan worden doordat je hoogbegaafd bent. Zij bespreken de verschillende signalen die kunnen wijzen op hoogbegaafdheid. Van vragen die jonge kinderen in de spreekkamer stellen tot somatische klachten. Het is belangrijk om hieraan te denken om deze kinderen de erkenning te geven die ze vaak ontberen.

H&W – Herziene NHG standaard COPD – April 2021

IIn deze podcast bespreekt Femke Veldman met Jip de Jong de herziene NHG-Standaard COPD. In ruim 25 minuten praten zij je bij over de belangrijkste wijzigingen. Over het beleid bij aanwijzingen voor restrictie en de vereenvoudiging van de standaard door de niveaus van ziektelast terug te brengen van 3 naar 2. Maar ook het verwijsbeleid naar fysiotherapie en de medicamenteuze behandeling komen aan bod. 

Podcasts Maart 2021

H&W – Leversteatose – Maart 2021

Deze podcast gaat over leververvetting, iets wat bij een echo van de buik regelmatig wordt gezien. Linn Dobrowolski gaat met Jacqueline Schouten uitgebreid in over de oorzaken en de aanpak van leversteatose. 

H&W – Prostaatkanker in de familie – Maart 2021

In deze podcast praat Ellen Marsch met Ruben Cremers over erfelijke prostaatkanker. Wanneer spreek je over erfelijke prostaatkanker? En wat is de relevantie voor de huisartsenpraktijk? Daarnaast wordt ook in het kort nog stilgestaan bij de psa screening: wanneer is dit wel en wanneer is dit niet zinvol?

Podcasts Februari 2021

Huisarts en wetenschap – Preventie, taak van de huisarts? – Februari 2021

Huisartsen hebben het erg druk. In de herijking van de kernwaarden- en taken van de huisarts in 2019 is geïndiceerde en zorg gerelateerde individuele preventie als kerntaak omschreven. De vraag is echter of alle huisartsen hetzelfde denken over deze preventieve taak? In deze podcast vertelt Nina Scheenhart over haar onderzoek naar de meningen van huisartsen over hun taak in preventie. Ook wordt gesproken over de GLI: gecombineerde leefstijl interventies. Werkt de GLI? Luister mee en vorm je eigen mening!

Huisarts en wetenschap – NHG standaard ijzersuppletie – Februari 2021

In deze H&W podcast vertelt Iris Wichers over de verandering in ijzersuppletie als deel van de NHG standaard anemie (interview door Femke Veldman). Een bijzonder grote wijzinging in behandelen!

Voor de volledige herzieningen verwijzen we jullie naar de vernieuwde richtlijnensite https://richtlijnen.nhg.org/

Podcasts Januari 2021

Huisarts en wetenschap – Sex in de zwangerschap – Januari 2021

In deze H&W podcast zal Tessa Dijksman, huisarts Margriet Bogaerts interviewen over dit interessante, doch onderbelichte onderwerp. Het onderwerp verscheen eveneens als kleine 'kwaal' in het boek 'Kleine Kwalen in de Zwangerschap'. Wat mag allemaal wel gewoon en wanneer moeten patiënten voorzichtig zijn? En hoe kunnen wij als huisarts helpen bij dyspareunie post-partum? Luister mee!

Huisarts en wetenschap – Chiropractie en Manuele therapie bij lage rugklachten – Januari 2021

In deze podcast worden chiropractie en manuele therapie als behandeling besproken bij lage rugklachten. Het eerste interview is met de deense Gitte Tönner als voorzitter van de Nederlandse chiropractoren associatie en daarna volgt Jan Pool over manuele therapie. Jan Pool is manueel therapeut en senior onderzoeker aan de hoge school van Utrecht. 

We gaan in op veiligheid, de meerwaarde, de kosten en wat is nou eigenlijk het verschil? Luister mee!

Podcasts December 2020

Huisarts en wetenschap – Huisartsenzorg in 2030 – December 2020

Huisartsen hebben het druk, er zijn steeds minder praktijkhouders en de buitengebieden lopen leeg. Toch hebben we nog steeds -zoals veel huisartsen beamen- de mooiste baan van de wereld! Hoe gaan we de toekomst van ons vak vormgeven? Lotje Korteweg en daarna Rinske van de Goor vertellen over hun visie. Is digitalisering met het optimaliseren van de patientenstroom via een online platform een oplossing? Of houden we vast aan de eigen huisarts, maar dan eentje die een normale werkweek mag hebben van 36-40 uur, ipv de huidige 60 uur? Luister mee!

Podcasts November 2020

Huisarts en wetenschap – Positieve Ouderenzorg – November 2020

Positieve ouderenzorg: doelen stellen én behalen met een behandelplan!

Al je 75 plussers (laten) screenen met een frailty index (iets wat wij allemaal jarenlang hebben gedaan) bleek achteraf weinig resultaat te boeken, zonde toch? In dit interview vertelt de recent gepromoveerde Wanda Rietkerk ons wat wél werkt. Deze enthousiaste SOG neemt ons mee in de uitkomsten van haar promotieonderzoek, waaraan je veel praktische tips en een positieve blik op ouderenzorg overhoudt!

Huisarts en wetenschap – Lachgas deel 1, diagnostiek en behandeling van een vitamine B12 tekort – November 2020

Deze podcast is deel 1 over de lachgas. Een lastige, vervelende, veel gebruikte drugs. In dit deel zal Eva Hendriks in gaan op de diagnostiek en behandeling van het (relatieve) vitamine b12 tekort wat daar bij voor kan komen. Luister en huiver!

Veel luisterplezier! 

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – Lachgas deel 2, een drug met vele gezichten – November 2020

IDeze podcast is deel 2 over de lachgas. Nadat Eva Hendriks ons in deel 1 vertelde over de diagnostiek en behandeling van het (relatieve) vitamine b12 tekort wat bij lachgas voor kan komen, gaan we nu met Rani Punwasi verder in op de kenmerken van lachgas gebruik. Luister en huiver!

Open in nieuw scherm

Podcasts Oktober 2020

Huisarts en wetenschap – Claudicatio intermittens, goede zorg in de eerste lijn! – Oktober 2020

Een interview door Femke Veldman met huisarts en epidemioloog Marie-Louise Bartelink. In dit interview zal Marie-Louise voor ons samenvatten wat we kunnen concluderen uit de verschillende bestaande richtlijnen en hoe we die goed kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk.

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – COVID-19, wat zijn onafhankelijke voorspellers van een ernstig beloop van COVID-19 – Oktober 2020

Wat zijn onafhankelijke voorspellers van een ernstig beloop van COVID-19 en welke kenmerken hebben coronapatiënten met een ernstig ziektebeloop? Wendy van den Oever geeft uitleg hierover naar aanleiding van haar onderzoek in de eerste maanden van de COVID-19 crisis in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis. (interview door Linn Dobrowolski)

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – Herziene NHG behandelrichtlijn – Rosacea – Oktober 2020

In deze podcast bespreekt Miranda Kurver de herziene behandelrichtlijn over rosacea. Miranda Kurver is huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Zij vertelt over de pathogenese, de behandeling en over de wijzigingen ten opzichte van de eerdere behandelrichtlijn. Een interview door Femke Veldman.

In deze podcast dus voor het eerst een bespreking van een behandelrichtlijn! Dit is de start voor meerdere podcasts met NHG-richtlijnen en standaarden. Hou dat in de gaten!

Podcasts September 2020

Huisarts en wetenschap – September 2020 – Overtijdbehandeling door de huisarts

Sinds kort kun je als huisarts je eigen patientes (tot 6 weken en 2 dgn amenorroeduur) een overtijdbehandeling met medicatie aanbieden. Luister naar het intrigerende interview met huisarts en seksuoloog Peter Leusink over de lessen uit het pilot traject.

Open in nieuw scherm

Huisarts en wetenschap – September 2020 – Een klacht in de huisartspraktijk

Een interview door Femke Veldman met Roland Friele, adjunct directeur van het Nivel over zijn uitgebreide onderzoek naar een klacht in de huisartspraktijk. Wat wil de patiënt hier eigenlijk mee bereiken? Wat kun je als huisarts dan het beste doen? Luister mee!

Open in nieuw scherm

Podcast Augustus 2020

Podcast Juli 2020

H&W; Psychische klachten bij vluchtelingen – Juli 2020

Pim Scholte is psychiater en expert op het gebied van psychosociale klachten bij migranten, vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. In dit interview met Linn Dobrowolski legt hij uit welke existentiële vragen er meespelen bij het ontstaan en onderhouden van de psychische klachten en vertelt hij wat er moeilijk is in de diagnostiek de klachten in deze patiëntengroep. Ook geeft hij tips over het gebruiken van een tolk tijdens het consult en waarom benzodiazepinen geen voorkeur hebben bij slaapproblemen.

Shownotes: * Artikel over Syrische Vluchtelingen (in Engels) van [...]

H&W; Een bijscholing van een AVG en huisarts over de benadering van verstandelijk beperkten – Juli 2020

Ruim een uur bijscholing door een AVG en een huisarts over somatische en communicatieve uitdagingen bij verstandelijk beperkten (interview door Femke Veldman).

Shownotes:

Zoeken naar een AVG in de regio: www.nvavg.nl

Boek: Medische zorg voor patienten met een verstandelijke beperking

Open in nieuw scherm

Podcast Juni 2020

Podcast Mei 2020

Podcast April 2020

H&W Compilatie; De sexuele moraal van de huisarts, het H&W nieuws en bloeddrukregulatie bij ouderen – April 2020

In deze podcast proberen we ons even af te leiden van de coronaproblematiek. Peter Leusink gaat in op de geschiedenis van de seksuele moraal bij de huisarts: ‘l’histoire se répète’. Daarna bespreken Tessa Dijksman en Mariëlle van Avendonk het laatste H&W-nieuws. Ten slotte gaat Emma van Bussel in op de bloeddrukregulatie bij ouderen. De interviews zijn afgenomen door respectievelijk Femke Veldman en Chantal Snijders.

Open in nieuw scherm

Podcast Maart 2020

Podcast Februari 2020

H&W; Hulp bij zelfdoding – Feb 2020

Deze eerder gepubliceerde podcast wordt wederom op de website geplaatst nadat een vervelende bug is verwijderd. In de podcast die komende 4 mei 2021 verschijnt, zal naar deze "hulp bij zelfdoding" podcast verwezen worden. 

In deze podcast wordt Michiel Marlet geïnterviewd over hulp bij zelfdoding met behulp van een drankje, als alternatief voor euthanasie met intraveneuze middelen.

Open in nieuw scherm

Podcast Januari 2020

H&W; Penicillineallergie en koolhydraatbeperkt dieet – Jan 2020

Allereerst bespreken we de penicillineallergie met Ananja Middel. Is het wel een allergie? En zo ja, hoe dan verder? Vervolgens hebben we het met Hans Wijland over het wetenschappelijk bewijs voor een koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes mellitus type 2. De interviews zijn afgenomen door Femke Veldman en we sluiten af met het H&W-nieuws door Tessa Dijksman en Chantal Snijders.

Open in nieuw scherm

Podcast December 2019

H&W; Antidepressiva, kinkhoest en oorpijn – dec 19

Over antidepressiva in de dagelijkse praktijk, waarin 10 belangrijke vragen uit de praktijk worden beantwoord. Vervolgens: kleine kinderen met kinkhoest: een gevaarlijke combinatie, gevolgd door: veelgestelde vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Daarna volgt een interview over pijnbestrijding bij kinderen met otitis media acuta. We sluiten af met het H&W-nieuws.

Open in nieuw scherm

Podcast November 2019

H&W Compilatie; GHB – Nieuws – Deprescribing – november 2019

GHB maakt meer kapot dan je lief is met Marloes Minnaard en Tim Peeters, H&W up-to-date met Linn Dobrowolski en Tessa Dijksman, die samen de recentste nieuwsitems bespreken en vervolgens Kees Kramers over deprescribing; minderen met medicijnen, bij wie en hoe?

Open in nieuw scherm

H&W: GHB maakt meer kapot dan je lief is

GHB maakt meer kapot dan je lief is, dat blijkt maar weer eens uit de indrukwekkende casus van huisarts Tim Peeters. Aan de hand van deze casus zal huisarts Marloes Minnaard verder in gaan op de drugs GHB. Wat is het, wat doet het, de moeilijkheid van het afkicken en het grote terugval percentage. Het is een hele lastige drugs, waarbij de gebruikers de hulp van de huisarts zeker kunnen gebruiken. Een interview door Femke Veldman.

Deze podcast is ook onderdeel van de H&W compilatie van november 2019.

Abonneren op H&W Podcast

Van podcast naar beluisteren. Podcasts zijn te downloaden vanaf deze website op computer of telefoon. Handiger is het abonneren op de huisarts podcasts via een RSS-feed of nog makkelijker via een podcasts app.

Start typing and press Enter to search