Scroll naar beneden voor alle H&W podcasts

Podcasts 2023

H&W – 2023 – Context & beleid bij huilbaby’s – Wat is er bewezen

Een excessief huilende zuigeling, oftewel huilbaby, kan ouders tot wanhoop drijven en is een veelvoorkomende reden om jeugdarts, kinderarts of ons als huisarts te raadplegen. 

Tijd voor een update! Huisarts Tessa Dijksman gaat in gesprek met kinder­arts Ineke de Kruijff en huisarts Milou Croes die er beiden het nodige over onderzocht en geschreven hebben. Want wat is er rondom huilbaby's nu echt bewezen? Bestaat verborgen reflux? Zijn er minder/geen huilbaby's in derde wereld landen? Wat is de invloed van psychische problemen bij ouders? En vooral: hoe kunnen wij als huisartsen ouders met een huilbaby nu het beste helpen? Luister mee!

Handige informatie: Het acroniem ‘it cries’ als DD: Infectie, Trauma, Cardiaal of chirurgisch, Reactie op voeding, Immunisatie, Eczeem of eye, Strangulatie door een tourniquet van haar of een draadje.

Handige sites: https://www.cyberpoli.nl/huilbaby/ https://www.helpmijnbabyhuilt.nl/ https://www.opvoeden.nl/veel-huilen-2559/ https://www.henw.org/artikelen/protonpompremmer-bij-zuigelingen-baat-niet-en-schaadt-mogelijk-wel https://www.imhnederland.nl/imh-specialist/ https://www.antoniusziekenhuis.nl/nieuwsoverzicht/eerder-de-juiste-zorg-voor-ouders-met-huilbaby

Gerelateerde podcasts: https://www.huisartspodcast.nl/hw-mei-2022-2-de-huisarts-en-de-ontwikkelende-ouder-babyrelatie/ (podcast over IMH specialist)

H&W – 2023 – Herziene NHG standaard zwangerschap en kraambed

In deze podcast vertellen Vera Christine Mertens (wetenschappelijk medewerker bij het NHG0 en Karen Damen (Verloskundig actief huisarts in Linschoten) over de wijzigingen in de herziene standaard. Het gaat onder andere over de behandeling van ijzergebreksanemie, een update over hyperemesis gravidarum en een uitbreiding van de informatie over normaal huilgedrag en gastro oesofageale reflux. Luister mee! (een interview door Femke Veldman)

H&W – 2023 – Duurzaamheid, een CO2-neutrale huisartsenpraktijk

Deze derde podcast in de serie over duurzaamheid in de huisartsenzorg vertelt huisarts Dennis Pot in een interview met LinnDobrowolski over zijn CO2-neutrale huisartsenpraktijk. Hoe zette hij deze op, hoe compenseert hij de CO2 uitstoot en hoe zorgt hij voor minder verbruik en verspilling?  Luister naar hoe hij bevlogen zijn verhaal vertelt, naar tips en zijn ideeën over hoe we anders naar de zorg zouden kunnen kijken om het milieu minder te belasten en mileuvriendelijker te werken als huisarts.

H&W – 2023 – Duurzaamheid – Medicatieverspilling en heruitgifte

In deze 4e podcast in de serie over duurzaamheid in de huisartsenzorg, vertelt senior onderzoeker Charlotte Bekker in een interview met Linn Dobrowolski over de problemen rondom medicatieverspilling en heruitgifte van medicatie. Iedereen herkent het: patienten met zakken vol overgebleven medicijnen. Waarom is het heruitgeven van medicatie zo moeilijk, en hoeveel kost het weggooien van medicatie ons jaarlijks? En wat kunnen huisartsen doen aan die enorme verspilling?

Podcasts 2022

H&W – 2022 – Herpes genitalis

Herpes genitalis is voor patiënten een vervelende ziekte, vooral als deze vaak recidiveert. Minder bekend is dat er in 21% van de gevallen ook uitbraken buiten het genitale gebied kunnen optreden. Patiënten dan dus ook besmettelijk kunnen zijn voor hun baby of partner.

In deze podcast wordt Sofie van Nues geïnterviewd. Zij is huisarts uit Den Haag en heeft hier een goed casuïstiek artikel over geschreven in het Huisarts & Wetenschap.

Alles wat je moet weten over herpes genitalis, van transmissieroute en asymptomatische besmettelijkheid tot de (preventieve) behandeling, komt aan bod. Luister je ook mee?

H&W – 2022 – Advance Care Planning

Praten over toekomstige zorg, hoe doe je dat?

In dit zinvolle interview praat huisarts en promovenda Jolien Glaudemans je bij over Advance Care Planning (ACP). We hebben er als huisarts allemaal over gehoord, een gedeelte van ons bespreekt dit al op structurele wijze, maar er is nog veel onduidelijk voor patiënten en er is weinig uniformiteit. Een korte 'en wilt u dan nog gereanimeerd worden?' voldoet eigenlijk niet meer. Erg fijn om dus eens in te zoomen op het ACP gesprek: Wat bespreek je nu precies, wanneer voer je dit gesprek en hoe pak je het aan? Tip van de sluier: Een algemene informatieavond (wellicht gefinancierd met O&I geld) is erg nuttig en qua taalgebruik (voor meer begrip en minder 'afgeschrikte' patienten) zou het beter zijn om de term 'Advance care planning' in zijn geheel te verlaten en te kiezen voor de zin 'praten over toekomstige zorg'.

Luister je mee?

Voor meer informatie zie het promotieboekje van Jolien, de informatiefolder en informatiebrief voor patiënten: https://dare.uva.nl/search?field1=keyword;value1=Glaudemans;docsPerPage=1;startDoc=2

Reacties ontvangen we graag: Mail naar redactie@H&W.org

H&W – 2022 – Herziene NHG-standaard – Astma bij kinderen

De NHG-Standaard ‘Astma bij kinderen’ is recent volledig herzien. In deze podcast interviewt Tessa Dijksman, werkgroep-lid en huisarts Lia Boelman over de ins & outs van deze herziene standaard. In een klein half uur bent u weer helemaal up-to-date!

Want wat is er nu precies veranderd? We bespreken o.a. de indicaties voor bloedonderzoek, de nieuwe indeling van de astmacontrole, het afbouwen, het gebruik van SABA tijden sporten en de prednisonkuur tijdens een aanval. Ook blijken twee veel gebruikte termen inmiddels obsoleet en worden er duurzaamheidstips gegeven. Luistert u mee?

H&W – 2022 – Herziene NHG-standaard – De overgang

In deze podcast spreken Henriette Engel (kaderhuisarts urogynaecologie) en Femke Veldman over de herziene NHG standaard de overgang. Alle aanpassingen in de standaard en veel andere belangrijke facetten rondom de overgang en vulvovaginale klachten komen aan bod!



H&W – 2022 – Liraglutide, het tovermiddel tegen overgewicht?

We praten in deze podcast over de het middel Liraglutide, is dat het tovermiddel tegen overgewicht? In deze podcast proberen we een goed inzicht te geven in de voors en tegens van het middel voordat je het als huisarts voorschrijft en ook waar moet de patiënt aan voldoen voor het vergoed wordt?

Ik ben in deze podcast in gesprek met Rutger Middelburg, epidemioloog, assistent professor bij afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum en redacteur bij het Geneesmiddelen Bulletin. Zelfs na ons gesprek blijken er nog enkele vragen onduidelijk. Deze zijn na ons gesprek nog toegevoegd aan de podcast, dus blijf luisteren!

De relevante links:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/glp1_agonisten

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/algemeen/regeling-zorgverzekering?anchor=B_141

https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2022/02/24/gvs-advies-liraglutide-saxenda

Het betreffende NHG standpunt/nieuwsbericht:
https://jjo9ubafw.nhg.org/actueel/nieuws/inzet-liraglutide-bij-de-behandeling-van-obesitas
https://www.nhg.org/actueel/nieuws/vergoeding-glp-1-agonist

Artsenverklaring en document vragen en antwoorden vergoeding farmacotherapie in de behandeling van overgewicht en obesitas: https://www.znformulieren.nl/formulieren/documenten?folderid=7420346368&title=Saxenda%2B%25e2%2580%2593%2Bliraglutide

NHG-Congres podcast 2022 – Poten in de klei, kop in de cloud

In deze podcast hoor je alle sprekers van het NHG-Congres van 2022. Het was een hele uitdaging om al het materiaal bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt! In een klein uur hoor je in chronologische volgorde een kort interview met de sprekers van de 3 keynote sessies, de 2 grote sessies, maar ook de kernboodschap van álle 18 kleine sessies in 1 minuut. De ons toegezonden 1-minuten fragmenten zijn uiteraard van wisselende kwaliteit, maar zeker goed te beluisteren en we willen bij deze dan ook graag alle sprekers hartelijk danken voor hun medewerking! De in de podcast genoemde handige links en websites kun je bij "read more" hieronder terugvinden. Tussen de sprekers door hoor je nog wat heuse congres vibes. Veel luisterplezier en hopelijk tot op het volgende congres!



Klik op "read more" voor een overzicht van de besproken links en documenten.

Podcasts 2021

H&W – 2021 – Euthanasie bij psychisch lijden

We beginnen deze maand met een zeer serieus onderwerp, namelijk euthanasie voor psychisch lijden. Ethicus Rosalie Pronk en Femke Veldman gaan over dit lastige onderwerp in gesprek. De kern: het gaat er vaak ook om gehoord te worden. Ga daarom in ieder geval het gesprek aan met de patiënt, hoe lastig ook.



Links bij deze podcast;

H&W; Hulp bij zelfdoding – Feb 2020


https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/levensbeeindiging_op_verzoek_psychiatrie/startpagina_-_levensbe_indiging_op_verzoek.html

https://www.euthanasiecommissie.nl/euthanasiecode-2018/bijzondere-onderwerpen/patienten-met-psychiatrische-aandoening



H&W – 2021 – NHG standaard Hartfalen

Tessa Dijksman (huisarts) interviewt in deze podcast, huisarts en lid van de werkgroep Mark Valk over de herziening van de NHG standaard Hartfalen. We gaan in op de wijzigingen t.a.v. de vorige standaard en bespreken met name de medicamenteuze behandeling. Wil je meer weten over de vroege herkenning en de diagnostiek van hartfalen? Luister dan ook de podcast ‘vroeger herkenning hartfalen’ die is opgenomen in samenwerking met de Hartstichting. Een goede aanvulling!

H&W – 2021 – Contextueel werken – deel 1

In deze podcast vertellen huisartsen (en experts in de contextuele therapie) Joke van Ballegooijen en Chantal van Wijngaarden over contextueel werken in de huisartspraktijk. Zij zullen aan de hand van meerdere sprekende voorbeelden uitleggen hoe familierelaties een rol kunnen spelen in allerlei psychische en somatische klachten. Vervolgens zullen zij de basis van contextuele therapie uitleggen en handvatten geven om dat als huisarts toe te passen in de praktijk. Met genogrammen en hulplijnen kan de situatie met de patiënt goed in kaart gebracht worden en is er al vaak al een eerste stap gezet in contextuele therapie. Luister mee hoe je dit als huisarts aanpakt!

Omdat de voorbeelden talrijk en leerzaam zijn, zullen we in deel 2 nog in gaan op meer casuïstiek



H&W – 2021 – Ketamine: populaire partydrug met urologische complicaties

Ketamine, alias Keta, Special K, Vitamine K, kan vervelende urologische complicaties geven. Pim Keurlings (huisarts en docent aan de de Radboud universiteit) vertelt aan de hand van twee casus wat de klachten zijn, hoe de urologische schade wordt veroorzaakt en wat kan er dan aan gedaan worden.



H&W – 2021 – Herziene NHG-standaard Pijn

In deze podcast zal Doeke Keizer (huisarts met expertise in chronische pijn) vertellen over de aanvullingen en verbeteringen in de NHG-standaard. Met zijn expertise licht hij  de nieuwe adviezen over chronische pijn toe en wat daarbij de plek is voor opiaten. Met casuïstiek uit de praktijk worden de theoretische adviezen uit de standaard praktisch gemaakt! Dit is een interview door Femke Veldman.



Podcasts 2020

H&W – 2020 – De gevolgen van hersenletsel

In deze podcast wordt Caroline van Heugten geïnterviewd  over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Ze gaat in op het erkennen van het probleem, het herkennen en verwijzen.

https://www.henw.org/artikelen/de-onzichtbare-gevolgen-van-hersenletsel

H&W – 2020 – Hulp bij zelfdoding

Deze eerder gepubliceerde podcast wordt wederom op de website geplaatst nadat een vervelende bug is verwijderd. In de podcast die komende 4 mei 2021 verschijnt, zal naar deze "hulp bij zelfdoding" podcast verwezen worden. 

In deze podcast wordt Michiel Marlet geïnterviewd over hulp bij zelfdoding met behulp van een drankje, als alternatief voor euthanasie met intraveneuze middelen.

H&W – 2020 – Communicatie bij SOLK

In deze podcast vertelt Juul Houwen over de resultaten van zijn onderzoeken over de communicatieve vaardigheden van de huisarts bij SOLK klachten. Wat kan helpen in deze vaak lastige consulten? (interview door Chantal Snijders)

Podcasts 2019

Start typing and press Enter to search