Een lichter spreekuur: oplossingsgericht werken in de HA praktijk!

Na de nascholing ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ was ik zo enthousiast over het effect op mijn spreekuur en de leuke gesprekken die het opleverde, dat ik deze inzichten graag met mijn mede huisartsen wilde delen! Ook leuk voor POH’s en fysiotherapeuten.

In dit interview bespreek ik de ins & outs van het oplossingsgericht werken met huisarts, ambassadeur en trainer in het oplossingsgericht werken: Pieter Jansen.

Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model maar heeft een positieve richting. Kort door de bocht vraag je niet “Waar heb je last van en waar wil je van af?” maar “Waar hoop je op en wat werkt er al?”. Je focust als hulpverlener op het positieve en hebt daardoor fijnere gesprekken en gaat met meer energie naar huis. Uiteraard zijn er nog veel meer facetten die bijdragen aan een vrolijker spreekuur.

Ook benieuwd? Luister mee!

Heb je een vraag of wil je reageren op deze podcast? Dan kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com, laat een berichtje achter op de website www.huisartspodcast.nl of app ons van huisartspodcast op 0627504932.

———————

Effectiviteit van oplossingsgericht werken

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met adviseur Susan Adam van Mura zorgadvies. Zij weet alles over de trainingen in oplossingsgericht werken. Er starten regelmatig nieuwe open trainingen ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’.

Zie voor meer informatie & literatuur:

Start typing and press Enter to search