H&W – Juli 2022 #3 – Medicatieovergebruikshoofdpijn – deel 1, alle informatie op een rij

Medicatieovergebruikshoofdpijn oftewel MOH is voor veel huisartsen een lastige klacht. Want hoe herken je een patiënt die last heeft van MOH? Hoe pak je het detoxen aan en wat is nou goede terugvalpreventie? En wellicht nog belangrijker: Hoe voorkom je dat patienten hier uberhaupt in belanden?

In deze tweedelige podcast, zal huisarts Tessa Dijksman in deel 1 het gesprek aangaan met neuroloog Janneke Boelen en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen. Beiden hebben veel ervaring met dit ziektebeeld op de hoofdpijnpoli in Nijmegen. We bespreken o.a. het belang van herkenning, diagnose, detox en de preventie (tip: denk aan de regel van 2). Hopelijk kunt u zo ook beter bepalen of dit iets is wat u (of uw POH) zelfstandig in de eerste lijn wil begeleiden of dat u dit liever doorstuurt.

In deel 2 hoort u het speciaal opgenomen voorbeeld gesprek over MOH. Met neuroloog Janneke Poelen als haarzelf en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen als patiënt. In een kleine 10 minuten luistert u mee hoe u zo’n gesprek in de praktijk zou kunnen aanpakken.

Start typing and press Enter to search